Priznanje Srbijanki Turajlić

Profesorka ETF-a Srbijanka Turajlić dobitnica je nagrade “Osvajanje slobode” koju devetu godinu dodeljuje Fond “Maja Maršićević-Tasić”.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2009.

09:23

Default images

Nagrada se dodeljuje ženama koje svojim radom doprinose razvoju demokratije i tolerancije u našem društvu. “Ko će? Srbijanka će. Zašto? Zato što ona sme, podrazumeva se da ona sme”, ovim rečima je prošlogodišnja dobitnica nagrade “Osvajanje slobode”, Mirjana Karanović, obrazložila odluku žirija.

Iako je glavno obrazloženje prethodnih dobitnica da je Srbijanka Turajlić to priznanje zaslužila neumornom borbom za osvajanje slobode, laureatkinja smatra da taj cilj nije dostigla.

“Kako govoriti o slobodi u zemlji u kojoj smo koliko juče doneli drakonski zakon o medijima? Kako govoriti o slobodi u zemlji u kojoj nas je vlast obavestila da ne može da nam garantuje bezbednost, osim ako se okupimo na livadi? Kako govoriti o slobodi u kojoj slobode zaštićeni likovi čije citiranje se sudski kažnjava?”, upitala je ona.

“U ovoj zemlji jedino deluje da su bezbedni i slobodni ljudi optuženi za ratne zločine. A nadam se da se za njihovu slobodu nismo borili i da je nismo osvajali”, ocenila je Turajlićeva.

Već devet godina nagrada “Osvajanje slobode”, koju čine plaketa i skulptura vajara Mrđana Bajića, dodeljuje se ženama koje su svojim radom doprinele razvoju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u našem društvu.

“Ovo je apsolutno prvi put da mi neko dodeljuje nagradu za totalni neuspeh. Priznajem da sam zbunjena. Hvala vam”, rekla je Turajlićeva.

I ovim komentarom Srbijanka Turajlić je potvrdila da je odluka Goranke Matić, Biljane Srbljanović, Ružice Đinđić, Borke Pavićević, Hedvig Morvai-Horvat, Lile Radonjić, Mirjane Karanović i prve dobitnice ovog priznanja, koja je nagradu dobila 2001. godine, Olje Bećković, bila ispravna.

“Ovaj govor večeras je pokazao da smo nagradu dali pravoj osobi. I ovo je bilo svojevrsno osvajanje slobode, da kažemo da smo poraženi. Da, jesmo poraženi, ali nije loša ni ta ideja ako neko još ima snage da se krene iz početka”, smatra Olja Bećković.

2001. godine prijatelji Maje Maršićević-Tasić osnovali su fond sa idejom da se očuva uspomena na reformsku novinarku i političarku, koja je hrabrim i upornim radom doprinela pobedi demokratije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: