Subota, 28.07.2007.

10:00

MUP: Sve žrtve slučajni prolaznici

Noćas uhapšen Nikola Radosavljević (39), osumnjičen da je juče u selu Jabukovac, kod Negotina, hicima usmrtio devet meštana.

Izvor: B92, Beta

Default images

Načelnik kriminalističke policije MUP-a Srbije Rodoljub Milović rekao je sinoć za B92 da je osumnjičeni pre hapšenja pokušao samoubistvo, ali da nije u životnoj opasnosti: "Nije bilo nikakvog otpora, tako da je bez ikakvih problema lišen slobode". MUP je danas saopštio da su sve žrtve slučajni prolaznici koji su se zatekli na ulici kada je osumnjičeni pucao na njih.

Kako saznaje B92, u jučerašnjoj tragediji su život izgubili Draginja Borongić (1952), Branislav Borongić (1949), Persa Banković (1970), Veljko Đorđević (1949), Dragan Đorđević (1985), Srđan Bađikić (1992), Anika Čogić (1945), Marina Kutkurenović (1932) i Branislav Badejević (1977).

Kako je rečeno u MUP-u, Radosavljević je vozilom hitne pomoći prvo prebačen u Zdravstveni centar u Negotinu gde mu je ukazana prva pomoć a zatim, uz pratnju policije, na Odeljenje grudne hirurgije u Niš.

Na odeljenje hirurgije su primljeni Siniša Badžikić (36) i Vanuca Baderević (70), kao i počinilac zločina Nikola Radosavljević.

Dežurni doktor u niškoj Hirurškoj klinici Dragan Tasić rekao je da je stanje dve osobe ranjene u selu Jabukovac i osumnjičenog za njihovo ranjavanje i ubistvo devet osoba Nikole Radosavljevića "stabilno ali da zaslužuje intenzivno praćenje".

"Kada je reč o stanju pacijenata, od jutros se ništa dramatično nije ni pogoršalo ni poboljšalo", rekao je Tasić novinarima na Hirurškoj klinici kliničkog centra Niš. On je naveo da su "vitalni parametri pacijenata stabilni i da su nalazi dodatnih ispitivanja korektni".

Tasić je rekao da je Radosavljevića pregledao psihijatar koji je napisao izveštaj i odredio mu terapiju. "On ne pokušava da komentariše događaje, korektno se za sada ponaša", rekao je Tasić i dodao da je Radosavljević pod psihijatrijskom, ali i policijskom kontrolom. 

Ispred bolničke sobe u kojoj je smešten Radosavljević neprekidno se nalaze pripadnici policije.

Juče popodne, u selu Jabukovac kod Negotina dogodilo se višestruko ubistvo, kada je Nikola Radosavljević hicima iz puške nasumice ubio devetoro ljudi. Radosavljević je oko 17 časova imao sukob sa suprugom, nakon čega je prvo usmrtio tri osobe, a zatim nasumično nastavio sa pucanjem i ubio još šestoro, a dvoje teško ranio.

Posle višesatne potrage policija je uhapsila Radosavljevića na groblju iznad Jabukovca.

U potrazi za ubicom bile su angažovane redovne policijske snage, Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija i kriminalistička policija.

Na lice mesta došao je i ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić: "Tragedija koja nije zapamćena sigurno u zadnjih pola veka. Devet žrtava, ubica nije birao, izašao je iz kuće i kako mu je ko prišao i bio na domak puške, ubijao. Vidimo, deca, starci, svi koji su mu bili na putu stradali su. Lišen je slobode, pokušao je da izvrši samoubistvo, nije mu pošlo za rukom. Od pripadnika MUP-a je lišen slobode", kazao je Jočić.

Šta podstiče mržnju masovnog ubice

Ovakav masovni zločin se ne pamti u novije vreme u Srbiji, pa tako ni u istočnoj Srbiji. Zabeleženo je da je početkom 80-ih godina u Boru ubijena četveročlana porodica, počinitelj je osuđen na smrt, ali se pre izvršenja kazne obesio u zatvoru.

Meštani sela Jabukovac kažu da je Nikola Radosavljević dugo radio u inostranstvu i ponašao se agresivno – bio je nervozan jer su mu u nedavnim požarima uništeni šuma i salaš, a nedavno je nasrnuo na putnike autobusa kojim se vraćao iz Austrije.

Psiholog Nebojša Jovanović objašnjava da je ovo delo masovnog ubice, a da je takvo nešto moglo da se dogodi samo ukoliko ga je nešto duboko uznemirilo i ako ima veliki osećaj mržnje i besa.

"Masovne ubice su duboko nesrećne, osećaju se ugroženo, nemaju razlog da žive i zbog toga misle da ni drugi ne treba da žive i ubijaju sve oko sebe", kaže Jovanović.

Psiholog kaže da masovna ubistva retko kada počine oni koji već imaju postavljenu dijagnozu ili su lečeni.

"Retko kad se dogodi da ubistva počine oni koji imaju dijagnozu, ovo su ljudi koji se ne prazne", kaže Jovanović.

On navodi da velike vrućine koje su pogodile Srbiji poslednjih dana mogu biti jedan od faktora agresivnog ponašanja, ali ne i presudni - vrućine mogu da podstaknu na zločine oni koji su već labilni i koji nosi u sebi bes.

Prema njegovim rečima, ovakva dešavanja opasna su po društvo u celini, jer postoji mogućnost da ih drugi zločinci imitiraju kako bi na taj način privukli pažnju na sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: