Četvrtak, 25.07.2013.

21:55

Patrijarh Irinej: Bog, pa Rusija

Patrijarh Irinej, na sastanku sa Vladimirom Putinom, poručio da je srpski narod zahvalan na podršci koju Rusija pruža, naročito oko rešavanja konflikta na KiM.

Izvor: Večernje novosti

Default images

"Srpska pravoslavna crkva visoko ceni vašu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite naših drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji, a narod vam je zahvalan za podršku interesima Srba koji žive na KiM, u raspravi oko traženja puteva rešavanja tog za nas tragičnog konflikta".

To je, kako prenose Novosti, rekao srpski patrijarh Irinej obraćajući se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa kojim se sastao u Kremlju.

Šef ruske države primio je predstavnike pravoslavnih crkava u znak praznovanja 1025. godišnjice krštenja Rusije.

"Vi kao predsednik Ruske Federacije uradili ste i radite mnogo da podržite Srbiju u sadašnjem istorijskom periodu. Pre svega, imam u vidu pravednu i principijelnu poziciju Rusije oko rešavanja konflikta na Kosovu i Metohiji, kolevci SPC i srpske države. Molim vas da i dalje podržavate celovitost Srbije", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh se, kako javlja dopisnik Novosti, posebno zahvalio Putinu za to što je Srbija odabrana za realizaciju projekta "Južni tok“, jer će to "dovesti do oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mesta". Zatražio je, takođe, da Putin podrži slobodno delovanje SPC u Makedoniji i Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej zamolio je prvog čoveka Rusije i da pomogne da se obave završni radovi unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save:

"U našem narodu postoji izreka: "Bog, pa Rusija", i osim u Boga, mi se nadamo samo u Rusiju. Nemamo čime da uzvratimo vama, osim našom iskrenom zahvalnošću, ljubavlju i toplim molitvama za bratski veliki ruski narod", prenose reči patrijarha Novosti.

Vladimir Putin je izjavio ranije danas da su u mnogim regionima sveta, pre svega na Bliskom istoku i severnoj Africi, ugrožena prava verskih manjina, uključujući i pravoslavce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: