Subota, 19.09.2009.

01:25

“Slovenija ateistično ostrvo”

Slovenački kardinal Franc Rode optužio je svoju zemlju da će ostati ateistično ostrvo i jedan od neznajućih naroda u Evropi.

Izvor: B92

Default images

Kardinal Rode je, kako prenose slovenački mediji, optužio i slovenački parlament da je jedini koji se boji da osudi diktaturu komunizma, "što dosta govori o Sloveniji", reagujući tako na imenovanje "civila" Aleša Guliča na mesto direktora Ureda za verske zajednice u Sloveniji, što vatikanski kardinal smatra provokacijom i neodgovornim gestom.

Istovremeno, kardinal je rekao i da je pravo lice narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu bilo zločinačko, kao i da je revolucija tada sprovedena bila "zločinački čin uperen protiv svih moralnih i civilizacijskih normi".

Kardinalu smeta i činjenica da vojnike Slovenačke vojske obilazi samo duhovnik koji nema pravi autoritet, a ne biskup, što dovodi u pitanje ugled ove vojske u svetu.

Posebno oštro je vatikanski kardinal Franc Rode reagovao na činjenicu da u Sloveniji još nema veronauke u školama, kao i to da je Ustavni sud Slovenije ocenio da je protivustavno bilo kakvo uvođenje konfesionalne verske nastave u slovenačke škole.

"Sve nekadašnje jugoslovenske republike imaju veronauku u školama, uvodi ga i Rusija", kaže slovenački kardinal i pita se da li će Slovenija zaista ostati jedino ateističko ostrvo, čime se "opasno sužavaju intelektualni horizonti slovenačke omladine, tako da ćemo uskoro biti jedan od najneznajućijih naroda u Evropi".

Oštro protivljenje vatikanskog kardinala postavljanju Guliča na to mesto biće i jedna od tema razgovora koje će danas voditi slovenački premijer, Borut Pahor, tokom svoje zvanične posete Vatikanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Podeli: