Petak, 16.05.2014.

14:30

TE "Nikola Tesla" sve teže radi

Ministar za energetiku Aleksandar Antić izjavio je danas da TENT Nikola Tesla u Obrenovcu radi u izuzetno otežanim uslovima i sa smanjenim kapacitetom.

Izvor: Tanjug

Default images

Antić je u izjavi za TV Pink 3 rekao da poslednji talas Kolubare nije ugrozio rad TENT-a.

On je objasnio da je teško organizovati smenski rad u TENT-u, ali i da je radnicima obezbeđena hrana i voda. TENT radi smanjenim kapacitetom zbog toga što nema novog uglja već se koristi onaj sa zaliha, rekao je ministar.

Iz EPS-a je ranije danas saopšteno da je u proizvodnji električne energije i dalje najveći problem prekid proizvodnje uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" i prekid u dovozu uglja u termoelektranu "Nikola Tesla".

Obrenovačke elektrane koriste zalihe uglja sa deponija. Iako je veći deo Obrenovca pod vodom, termoelektrane "Nikola Tesla" su bezbedne i ovi kapaciteti nisu ugroženi zbog poplava.

Uprkos svemu, iz EPS-a kažu da je sistem Elektroprivrede Srbije stabilan, formirani su krizni štabovi i vanredna dežurstva u svim delovima preduzeća, izjavio je danas v.d. direktora EPS-a, Aleksandar Obradović.

"Veoma dobro koordiniramo sve aktivnosti unutar sistema, sa Vladom Srbije i svi nadležnim institucijama", rekao je Obradović, posle obilaska poplavljenog područja u Rudarskom basenu "Kolubara". Prvi čovek EPS-a je istakao da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan čak i u ovim uslovima, a prioritet su zaštita ljudi i opreme.

Obradović je Direkciji za trgovinu naložio da bude spremna za uvoz električne energije, ako bude potrebe za tim. Prema njegovim rečima, EPS ulaže maksimalne napore da bude što manje poremećaja u snabdevanju električnom energijom, a trenutno je najkritičnije na području Lazarevca, Valjeva, Loznice, Šapca i situacija se menja iz sata u sat.

Sva isključenja dogodila su se kako ne bi bila ugrožena bezbednost građana Srbije. U svim ostalim distributivnim područjima krizni štabovi rade, situacija se menja iz časa u čas, potrošači se isključuju zbog bezbednosti i kvarovi se otklanjaju u najkraćem mogućem roku, kazao je Obradović, navodi se u saopštenju EPS-a.

"Termoelektrane rade zahvaljujući zalihama uglja na deponijama, i dalje ćemo pratiti situaciju i reagovati u najkraćem roku, jer stanje se pogoršava i najveći poplavni talas očekujemo večeras", dodao je on.

Zbog velikog nevremena i poplave zaustavljen je rad svih površinskih kopova u RB "Kolubara", zatim rad "Kolubara Prerade", kao i dovoz uglja u TENT, koji se sada snabdeva ugljem sa deponija.

Situacija u "Kolubari" biće kritična narednih dana, jer može doći do obrušavanja zemlje na kopovima. Danas je potignut dogovor da se drenažne pumpe iz "Kostolca" premeste na kolubarske kopove kako bi izvlačile vodu.

Što se tiče proizvodnje uglja u "Kostolcu", zaustavljena je proizvodnja jalovine, a ugalj se doprema u TE "Kostolac B", dok se TE "Kostolac A" snabdeva sa zaliha sa deponija. Zbog ranije planiranih remonta, u obe obrenovačke termoelektrane sada rade blokovi snage 1.200 megavata.

Veliki vodostaji su na Drini, i u toku su prelivi na HE "Bajina Bašta", "Zvornik", "Potpeć" i "Elektromorava". U Privrednom društu "HE Đerdap" stanje je pod kontrolom, agregati u svim HE rade po planu i nema opasnosti od poplave, navodi se u saopštenju EPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: