Ponedeljak, 12.08.2013.

11:08

Zauzdavanje ostrvskog Velikog brata

Britance svakodnevno snima više miliona bezbednosnih kamera, kojima je tek od danas zvanično zabranjeno da špijuniraju ljude.

Izvor: B92

Default images

Borci za zaštitu ljudskih prava u Britaniji se godinama bore protiv ovog Velikog brata, koji ima više "očiju" nego u bilo kojoj drugoj zemlji i nisu zadovoljni ni ovim potezom vlasti.

Prema novom pravilniku, koji je stupio na snagu, ozvaničeno je da je svrha CCTV kamera "da zaštite i pomognu ljudima, a ne da ih špijuniraju". Ipak, retko ko veruje da će to nešto promeniti.

"Vlada smatra da gde god da otvoreni nadzor na javnom mestu ima legitimnu svrhu i ispunjava jasne i hitne potrebe, takav nadzor bi trebalo da se smatra nadzorom uz pristanak", piše u novom pravilniku koji važi za Englesku i Vels.

Ipak, Ema Kar iz nevladine organizacije "Big brader voč" smatra da su takve formulacije beznačajne i upozorava da je u poslednje vreme zabeležen i porast broja privatnih CCTV kamera.

"Sve češće nam se javljaju ljudi koje brine to što njihove komšije ugrađuju kamere u svoja dvorišta, ali koje su usmerene prema drugim kućama", kaže ona.

Karova dodaje da treba istaći i da je tehnološki razvoj doveo do toga da su sada kamere visoke rezolucije i softver za prepoznavanje lica dostupni svima.

Procenjuje se da u Velikoj Britaniji ima od 1,5 miliona pa čak do 5,9 miliona kamera.

Kako su nedavno preneli BBC i britanski "Telegraf", istraživanje koje je sprovelo Britansko telo za bezbednosnu industriju (BSIA) ukazuje na to da na svakih 11 Britanaca dolazi po jedna kamera, odnosno da ima ukupno 5,9 miliona uređaja.

Lokalne vlasti u Britaniji su zvanično postavile oko 51.600 kamera, a škole, njih 2.107 na području te ostrvske zemlje, još 47.806 kamera. U javnom prevozu se nadzor vrši pomoću više od 100.000 kamera, pokazuju podaci.

Ipak, BSIA tvrdi da ima oko 750.000 kamera samo u "najosetljivijim objektima", kao što su škole i bolnice.

"Ovo je najopsežnije istraživanje do danas. Ipak, kako nema izvora koji možemo smatrati dovoljno pouzdanim, možemo da kažemo sa sigurnošću, posle poređenja naših rezultata i nekih drugih istraživanja, u Velikoj Britaniji ima najmanje pet miliona kamera za nadzor", rekao je Simon Adok iz BSIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: