Utorak, 12.07.2016.

16:49

"Vreme se promenilo, a deca nisu svesna"

Roditelji ne smeju više da misle da je isto kao kada su oni odrastali, vreme se promenilo, a deca nisu svesna opasnosti, kaže Igor Jurić, otac ubijene Tijane.

Izvor: B92

Foto: B92

"Celo društvo mora više da radi na tome da se deca upoznaju sa opasnostima koje vrebaju, a kazne se moraju pooštriti", rekao je Jurić u Kažiprstu.

Kako je naveo, ključni su rad na prevenciji i promena kaznene politike, a u obe sfere Srbija zakazuje, što pokazuje i broj slučajeva nasilja nad decom.

Kako je naveo, ako u društvu deca nisu prioritet, onda je jasno gde cela država ide.

"Fondacija Tijana Jurić je obišla mnogo škola i jasno je da deca nisu upoznata sa onime što nosi savremeno društvo. Shvatili smo da je svako četvrto dete bilo žrtva nekog vida seksualnog nasilja, a da toga uopšte nije bilo svesno. Smatramo da bi trebalo da se u škole uvede čas na kome deca učila da prepoznaju sve vidove seksualnog nasilja", rekao je Jurić.

Otac ubijene Tijane Jurić je apelovao na narodne poslanike da omoguće izmenu kaznene politike i uvođenje doživotne kazne.

"Ubica mog deteta je dobio 40 godina, a neki su pričali da Tijana nije dovoljno surovo ubijena za takvu kaznu. Mene nakon poslednjih slučajeva bombarduju porukama u kojima navode da bi trebalo uvesti smrtnu kaznu, ali ja pitam kakvo bismo društvo bili kada bismo na nasilje odgovorili nasiljem. Moramo da reagujemo na bolji način. Razgovarao sam i sa psiholozima i oni kažu da na ubice i pedofile neće delovati postojanje smrtne kazne", rekao je Jurić.

On je istakao da se Fondacija zalaže i za rad na registru pedofila i silovatelja. Iako on već postoji, u njega je dosad upisano tek nekoliko imena.

"Kada znamo da je u akciji Armagedon uhapšeno više od 700 ljudi, koji su rasturali pedofilski sadržaj, tamo je bilo i snimaka seksa sa bebama, a samo četiri čoveka su upisana u registar, onda je normalno da postavimo pitanje da li je taj posao dobro obavljen", rekao je Jurić.

Gost Kažiprsta navodi da je prevencija i borba protiv takvih zločina obaveza celog društva.

"Za silovanje deteta se u proseku dobijaju četiri godine zatvora, da li je to prava kazna? Zato na ovome moramo da radimo svi, od predsednika i premijera do svih nas", kaže Jurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: