Sreda, 11.03.2009.

10:33

Irinej: Upodobiti zakon

Episkop SPC Irinej smatra da zakon o zabrani diskriminacije treba da se "usaglasi ili upodobi standardima akata Saveta Evrope, EU i razvijenih demokratija".

Izvor: B92, FoNet

Default images

On je poslao saopštenje u kome navodi da se sadašnjim predlogom uvode "na mala vrata, mimo neposredne pažnje javnosti i zakonodavnog tela, takva prava kojima se vređaju javni moral, verska uverenja, osnovne društvene vrednosti, kao i međunarodnim aktima, Ustavom i zakonima Srbije garantovano pravo na dostojanstvo ličnosti i na poštovanje privatnog i porodičnog života".

Crkve sa Vladom očigledno komunciraju samo elektronskim putem - prvo su povlačenje zakona zatražile telefonom, a potom su svoje zahteve o izmenama teksta u Nemanjinu poslale faksom.

Osim sa Vladom, crkve i sa novinarima komuniciraju elektronskim putem - ovaj put elektronskom poštom. Na adresu B92 stiglo je pismo episkopa bačkog Irineja, koji se pominje kao osoba iz crkve koja je telefonom zatražila povlačenje zakona.

"Dosadašnji tekst predloga kao da je bio pisan da omogući zloupotrebu sudova, državnih organa i međunarodnih instanci radi prisilnog sprovođenja interesa pojedinih interesnih grupa u slučajevima kada dođe do kolizije zaštićenih prava ili kada postoji legitiman interes za diferenciran tretman", kaže se u saopštenju.

"Jedan od drastičnih primera slabosti i suvišnosti mnogih odredaba dosadašnjeg predloga jeste član 18, koji sadrži zabranu diskriminacije po osnovu vere, a koji suštinski sužava tu zabranu u odnosu na onu već sadržanu u Zakonu o crkvama i verskim zajednicama", piše u saopštenju.

"Podržavamo svaki napor ka suzbijanju diskriminacije i zato podržavamo i pomažemo što hitnije donošenje valjanog zakona", navodi se.

"Agresivna reakcija na konstruktivan pristup tradicionalnih crkava i verskih zajednica odaje ostatke komunističke ideologije, udružene sa pokušajem da se kroz zabranu pravljenja razlike u priznavanju i zaštiti osnovnih prava u red osnovnih prava prokrijumčare prava koja ni međunarodna praksa, ni Ustav i državne vrednosti Srbije, ni zakoni Srbije ne priznaju", zaključuje se u saopštenju.

Stavove predstavnika evropskih institucija i Ujedinjenih nacija o pitanju ljudskih prava u Srbiji možete čitati u posebnoj vesti, kao i mišljenja poslanika u Skupštini o spornim članovima predloga zakona protiv diskriminacije.

Blic: Crkve traže značajne izmene

Kako Blic saznaje u krugovima bliskim vladici Irineju, "tradicionalne" verske zajednice zahtevaju značajnu promenu predloga zakona o zabrani diskriminacije.

Iznete su zamerke na ukupno 13 članova zakona, a insistira se na potpunom brisanju člana 18 u kome se govori o pravu pojedinca na slobodno izražavanje vere i ubeđenja, ali i člana 21 koji se odnosi na ravnopravnost polova, to jest seksualne slobode.

Predlog zakona trebalo bi da se nađe pred ministrima u petak, saznaje Blic u Vladi.

Crkveni amandmani na predlog zakona prosleđeni su u utorak Vladi Srbije i adresirani su na kabinet premijera Mirka Cvetkovića, a potom upućeni Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, koje je i predlagač zakona.

Crkveni amandmani prosleđeni su utorak kabinetu ministra Rasima Ljajića. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku trebalo bi da utvrdi da li je moguće uvažiti crkvene amandmane, a od toga će i zavisiti da li će zakon otići u Skupštinu promenjen ili u sadašnjoj formi.

Tradicionalne crkve i verske zajednice zahtevaju da se iz zakona brišu termini „seksualna orijentacija“ i „rodna ravnopravnost“, a koji se pominju već u početnim odredbama zakona jer oni, kako se navodi, nisu adekvatni.

Crkvenim amandmanima se predlaže i brisanje posebnih oblika diskriminacije jer to, prema stavu crkvenih velikodostojnika, nije neophodno. U crkvenom dopisu iznete su i zamerke na član koji govori o prekršajnoj odgovornosti u slučaju diskriminacije.

Iako se u javnosti spekulisalo da će na jučerašnjoj sednici Sinoda biti doneta odluka o zakonu o zabrani diskriminacije, to nije bio slučaj.

Prema saznanjima Blica, dopis Vladi Srbije upućen je nezavisno od jučerašnjeg zasedanja crkvene vlade na kome čak nije ni bilo reči o spornom zakonu i amandmanima.

Vladike, članovi Sinoda, nisu ni imale priliku da se upoznaju sa crkvenim amandmanima, niti su upoznate sa „celim slučajem“, pa je konstatovano da je sve vodio vladika Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: