Rim: Ministri i mafijaši pred sudom

Italijansko tužilaštvo traži suđenje za 11 ljudi, među kojima su bivši ministri i gangsteri, koji se terete da su vodili tajne pregovore pre 20 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

22:32

Default images

Sicilijanski tužilac Nino di Mateo rekao je da četvorici mafijaških šefova, među njima Totu Rinu i Đovaniju Bruski, treba da bude suđeno zbog nasilja i pretnji državi, kao i još trojici bivših policijskih službenika, bivšem ministru i senatoru Marćelu del'Utriju, bliskom saradniku bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Di Mateo je zatražio i da se sudi i bivšem ministru Nikoli Manćinu zbog lažnog svedočenja, dok Masimo Ćanćimino (sin bivšeg gradonačelnika Palerma koji je proglašen za pripadništvo mafiji 2001.) treba da odgovori na optužbe o saučesništvu i pripadništvu mafiji.

Tužioci optužuju bivše ministre da su nastojali da postignu dogovor sa mafijom preko Del'Utrija i još jednog posrednika iz policije u nameri da zaustave dalje nasilje nakon serije smrtonosnih bombaških napada širom Italije 1992. i 1993. godine, prenela je agencija AFP.

U zamenu za to, država je ublažila oštar policijski režim za stotine pripadnika sicilijanske Koza nostre.

Obrazlažući svoj zahtev, Di Mateo je rekao da su bivši ministri "u ime sramnog državnog cilja, nastojali i ostvarili dijalog sa mafijom". Razgovori su "ubedili mafiju da se bombaški napadi isplate" naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: