Oslobođen Zoran Petakov

Apelacioni sud doneo je konačno rešenje i odlučio da zbog zastarelosti bude pušten na slobodu antifašistički aktivista iz Novog Sada Zoran Petakov.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

18:29

Default images

To je potvrdio direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

"Apelacioni sud uvažio je našu žalbu i konstatovao da je nastupila apsolutna zastarelost izvršenja novčane kazne od 100.000 dinara, koja je preinačena u sto dana kućnog pritvora zbog krivičnog dela uvrede", rekao je Antonijević i dodao da će Petakov biti oslobođen kada rešenje suda stigne Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Irineja Bulovića, koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u jednoj televizijskoj emisiji rekao da Srpska pravoslavna crkva podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Petakov je tada mitropolita Amfilohija i episkope Artemija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse".

Prvo je bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora, a po zahtevu advokata Jukoma, odlučeno je da su ispunjeni uslovi za zamenu zatvorske kazne kućnim pritvorom.

Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, advokati Jukoma podneli su potom sudu zahtev da se obustavi dalje izvršenje kazne, ali je sud u roku od tri dana taj zahtev odbio, na šta se Jukom žalio.

Antonijević je ponovio da neko ko javno iznosi kritike ne zaslužuje da se uputi na izdržavanje zatvorske kazne ili da mu bude određen kućni pritvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: