Godišnjica akcije "Bitka za bebe"

Akcija Fonda B92 "Bitka za bebe" danas slavi godišnjicu. Trebalo je da se u njoj prikupi sto inkubatora za porodilišta. To je ispunjeno za manje od godinu dana.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

16:28

Default images

Bitka za bebe proširila se i na region, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a Fond B92 sa starim i novim borcima krenuo je u novu bitku - za opremanje porodilišta.

Stegnuta pesnica i lica beba koje biju najvažniju bitku nikoga nisu ostavili ravnodušnim, naročito kada se uzme u obzir podatak da smrtnost preveremeno rođene dece u Srbiji premašuje 60 odsto, a da su inkubatori u kojima borave stariji od 40 godina.

Priče o svojim strahovanjima da li će se njihovi borci izvući podelili su s javnošću roditelji. Tako su herojski podvizi Lazara i Sofije postali nadaleko poznati.

“Kad drugim porodiljama donesu dete na podoj, ja sam trčala da se tuširam, a onda sam jednog dana rekla - nećeš više, moraš da budeš jaka, on se sada bori, i ti moraš da se boriš. Onda sam im pomagala. Kada izađe neka beba sa neonatologije, pa to je radost kod svih nas, jer pomislite: danas je ona izašla, sutra će moja”, kaže mama Slađana.

Ideju da se i u miru vode bitke prepoznao je milion pojedinaca i 700 kompanija koji su pomogli da se prikupe sredstva za 200 inkubatora. Porodilišta širom Srbije dobijala su nove inkubatore. Na Svetski dan preveremeno rođenih beba, 17.novembra, koji je prvi put obeležen kod nas, u Skupštini Srbije, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Republike, proglašena je pobeda. Herojima akcije dodeljeno je ordenje.

Jedan od njih je bio i tata tri heroja koji su sada veliki dečaci - Danila, Alekse i Veljka. To je čovek koji je digao na noge celo Užice svojim predanim volonterskim radom.

"U Srbiji ima mnogo humanih ljudi, samo ih treba motivisati”, kaže ovaj tata.

“Ubeđen sam da su njihovi likovi sigurno pola inkubatora obezbedili za ovu akciju i siguran sam da, gledajući njih u reklamama i ovoj našoj kampanji, oni su postali frontmeni i pravi lideri ove naše akcije”, kaže direktor Fonda B92 Veran Matić.

Za "Bitku za bebe" su se igrale utakmice, turniri, organizovale modne revije, aukcije, a učestvovali su i mališani u vrtićima.

2012. godina proglašena je godinom beba, a Skupštini Srbije predata je i peticija za ukidanje PDV-a na bebi opremu, koju je potpisalo blizu 200.000 ljudi.

Recept za uspešnu bitku preuzeo je i region. Tako je u Bosni i Hercegovini u saradnji sa MTL-om otpočela bitka za kupovinu 70 inkubatora, dok su u Hrvatskoj Udruga “Palčić” i Fond B92 započeli akciju “Palčić gore”.

“Bitka za bebe” prerasla je u “Bitku za porodilišta” širom Srbije, zahvaljujući kojoj u bolnice mnogih gradova stiže oprema: reanimacioni stolovi, oprema, stolovi za porođaj, apartai za ventilaciju, kreveci…

Akcija “Bitka za bebe” i agencija “Sači end Sači” osvojile su više od dvadeset domaćih i međunarodnih nagrada u svojoj borbi za mališane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: