Bor: Oprema stigla u porodilište

U mnogim porodilištima širom Srbije vreme kao da je stalo. Uslovi za boravak majki i i dolazak beba na svet su potpuno neprihvatljivi za 21. vek.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

18:21

Default images

Međutim ima i onih, doduše malobrojnih, u kojima se situacija u poslednje vreme znatno popravila. Jedno takvo je i porodilište u Boru.

Milica Roškić iz Bora donela je na svet bebu dva meseca ranije. Kako bi što bezbednije provela svoje prve dane života, beba je odmah stavljena u savremeni inkubator, a potom transportovana na kliniku za majku i dete u Beogradu.

"Značilo mi je puno, pošto je u inkubatoru sigurnija i znala sam da će sve da bude u redu. Moja bebica je dobila najvažniju bitku u životu i ja uskoro idem po nju," priča Milica Roškić.

Najvažnija bitka Milice i njene male devojčice možda ne bi imala tako srećan kraj da se dogodila pre nekoliko godina, kada su uslovi u borskom porodilištu bili znatno lošiji nega danas. Međutim zahvaljujući dobro organizovanom menadžmentu bolnice, akciji "Bitka za bebe" i velikodušnim donatorima, borsko porodilište je nabavilo najsavremeniju opremu za trudnice, porodilje i novorođenčad, a uslovi za njihov boravak na odeljenju su danas u skladu sa evropskim standardima
"Zadnjih godina je stvarno zaokružen ceo lanac u praćenju trudnice, u samom porođaju i postporođajnom dobu kada je neophodna određena pažnja trudnicama, zdravstvena i svaka druga, tako da su sada ovo uslovi neuporedivo bolji u odnosu na ranije kada smo krparili pa i za neke stvari morali da se dovijamo i da ih rešavamo ne ovako kako možemo danas, objašnjava dr Zvonko Pantić," načelnik porodilišta i ginekologije ZC Bor i dodaje: "Ušli smo u taj program i nadamo se da ćemo još nešto dobiti, recimo reanimacioni sto za novorođenu decu."

A koliko je važno biti društveno odgovoran govori primer Rudarsko-topioničarskog basena Bor koji je porodilištima u ovom gradu i Majdanpeku donirao opremu vrednu više od 45 hiljada evra.
Ovakve akcije, pre svega, na najbolji mogući način promovišu budućnost Srbije jer promovišu novi život. Svaka beba je budućnost ove zemlje , naročito onih njenih delova koji su godima pogođeni belom kugom. Bor i Majdanpek, na žalost, jesu takve sredine i zato Bitka za bebe Timočkog regiona mora da se dobije. I zato će, naravno, RTB Bor nastaviti i u buduće da podržava akcije koje vodi Fond B92," objašnjava Gorica Tončev-Vasilić, PR menadžer RTB Bor.

U istočnoj Srbiji u kojoj je stopa nataliteta decenijama unazad dvostruko manja od stope mortaliteta, u kojoj godišnje nestane po desetak sela, a broj stanovnika u gradovima svakodnevno opada, briga o trudnicama i njihovoj deci mora biti najvažnija briga čitavog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: