SAD suspendovale pomoć S. Koreji

SAD suspendovale pomoć u hrani Severnoj Koreji pošto je prekšila obećanje. Pjongjang ne odustaje od svoje namere i tvrdi da satelit lansira u mirnodopske svrhe.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 28.03.2012.

17:23

Default images

Pomoć Severnoj Koreji suspendovana je i zato što nije sigurno da bi dostavljena hrana stigla do najugroženijih, rekao je zvaničnik Pentagona Piter Levoj.

Jedan neimenovani severnokorejski stručnjak izjavio je ranije danas da lansiranje rakete sa satelitom sledećeg meseca ima za cilj procenu useva i analizu prirodnih resursa, prenosi AP.

Namera Severne Koreje da sledećeg meseca lansira raketu "odražava nedostatak želje da ispuni svoje međunarodne obaveze i mi smo primorani da suspendujemo naše aktivnosti po pitanju dostavljanja hrane Severnoj Koreji", rekao je Piter Levoj, pomoćnik američkog ministra odbrane za azijske i pacifičke poslove, obraćajući se kongresmenima.

S obzirom na akcije Pjongjanga, SAD ne veruju da je moguće "osigurati da pomoć u hrani stigne do gladnog naroda, a ne do režimske elite", naglasio je on, prenosi AFP.

"Planirano lansiranje rakete je velika provokacija koja pokazuje želju Severne Koreje da testira i proširi svoje kapacitete raketa dugog dometa", rekao je Levoj i dodao da se time krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Par nedelja pre nego što je Severna Koreja objavila planove za lansiranje rakete, režim u Pjongjangu je pristao na moratorijum na lansiranje raketa dugog dometa u zamenu za pomoć u hrani.

Pjongjang: Satelit u mirnodopske svrhe

Lansiranje rakete sa satelitom, koji Severna Koreja planira za sledeći mesec, ima za cilj procenu poljoprivredne proizvodnje i analizu prirodnih izvora, izjavio je ranije danas neimenovani zvaničnik za svemirsku tehnologiju.

SAD i Južna Koreja smatraju da lansiranje satelita u stvari predstavlja testiranje rakete dugog dometa, ali Pjongjang tvrdi da ima isključivo mirnodopsku namenu.

Zvaničnik je dodao da su strani stručnjaci i novinari pozvani da se uvere da satelit ima mirnodopsku i naučnu svrhu.

On je severnokorejskoj novinskoj agenciji KCNA rekao da je satelit težak sto kilograma i da će kružiti na visini od 500 kilometara.

Pjongjang tvrdi da je poslao jedan satelit u orbitu 2009. godine, ali Vašington i Seul to negiraju.

Lansiranje rakete, predviđeno za period od 12. do 16. aprila, u čast 100. godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il-Sunga, izazvalo je veliku zabrinutost u svetu.

To je bila jedna od glavnih tema razgovora predsednika Kine i SAD, Hu Đintaoa i Baraka Obame, na margini samita u Seulu posvećenog nuklearnoj bezbednosti.

Zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds izjavio je posle sastanka da su se kineski i američki lideri saglasili da koordinišu odgovor na tu potencijalnu provokaciju i da prenesu veliku zabrinutost Severnokorejcima i, ukoliko bude potrebno, razmotre akcije koje treba preduzeti u slučaju da Pjongjang sprovede lansiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: