Pomoć samo "prosečnim" penzionerima

Penzioneri koji imaju penzije između 20.500 i 30.000 dinara neće ipak dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, saznaju Večernje Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

21:59

Default images

Na bonus, čija će isplata verovatno krenuti od sredine narednog meseca, moći će da računaju samo oni koji imaju do prosečne penzije.

Od ove namere se odustalo pred vikend. Socijalno ugroženima će biti uplaćen dodatni iznos od oko dve milijarde dinara, po osnovu raznih projekata.

"Ideja o povećanju cenzusa za isplatu jednokratne pomoći proistekla je iz činjenice da primanja do 15.000 dinara imaju penzioneri koji su u mirovinu otišli prevremeno, dok penzije između 15.000 i 20.500 dinara imaju, uglavnom, oni koji su radili pun radni vek, a danas žive vrlo skromno. Kada bi se isplata proširila i na one koji imaju veće penzije, u utvrđenom iznosu od šest milijardi dinara ne bi ostalo dovoljno novca za ostale socijalno ugrožene kategorije, među kojima se nalaze i deca i nemoćni“, objašnjavaju u Vladi Srbije.

Predstavnici Vlade obavezali su se da za davno pripremljene projekte konačno isplaćuju sredstva počev od oktobra. Tako će na osnovu projekata koji su osmišljeni još početkom godine po prvi put na pomoć moći da računaju i oni koji zvanično ne potpadaju u socijalne slučajeve, a zapravo su vrlo ugroženi.

Na narednim sednicama Vlade biće donete odluke koje će omogućiti da se siromašnima u brojnim srpskim opštinama upute novčana pomoć, paketi hrane, kompleti neophodni za higijenu, sredstva narodnim kuhinjama, kao i za otvaranje još 10 novih.

Kako je za “Novosti” potvrđeno, kompletan projekat socijalnog zbrinjavanja ugroženih, a koji je delom trebalo da se realizuje i početkom naredne godine, biće ostvaren do poslednjeg dana 2010. godine.

Još nije definisano kada će biti isplaćen iznos od jedne milijarde kao dodatni transfer najsiromašnijim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Mada je konstatovano, tokom upravo okončanih pregovora, da se bar polovina lokalnih samouprava ne pridržava odluke o zamrzavanju zarada i racionalizaciji, odnosno da su im mase zarada “probile” utvrđene okvire, u Vladi su, kako saznajemo, odustali da opštine i gradove zbog toga javno “prozivaju”.

"Kako će se Zakon o fiskalnoj odgovornosti, a koji bi u parlamentu trebalo da bude usvojen u oktobru, i te kako pozabaviti i budžetima lokalnih samouprava, računa se da će se na taj način rešiti problem neodgovornih čelnika brojnih opština i gradova u Srbiji“, konstatuju u Nemanjinoj 11.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: