Gandijev pepeo posut u okean

Šest decenija posle smrti Mahatme Gandija njegov pepeo posut je u Indijski okean kod obale Južne Afrike, gde je Gandi živeo preko 20 godina.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

15:44

Default images

Jutros je održana komemoracija povodom 62. godišnjice Gandijeve smrti u luci u južnoafričkom gradu Durbanu. Tom prilikom su položeni cveće i zapaljene sveće na površinu vode. Gandi je živeo 21 godinu u Južnoj Africi i delovi njegove filozofije formulisani su dok je bio u toj zemlji. On je u Južnu Afriku stigao 1893. kao mladi advokat i tu se uključio u borbu za ljudska prava.

U Indiju se vratio sa 46 godina da pomogne u borbi za postizanje nezavisnosti od Velike Britanije.

Gandi, poznat kao Mahatma, što na sanskritu znači velika duša, ubijen je 1948. u Nju Delhiju. Njegov pepeo je podeljen i stavljen u čelične urne koje su poslate širom Indije i na druga mesta za održavanje komemoracija.

Kako navodi agencija Asošiejted pres (AP), nije neobično da je deo njegovog pepela sačuvan i da još nije rasut.

Tako je 2007. godine Gandijev pepeo poslat u njegov muzej u Mumbaju i rasut u moru kod tog grada 2008. Pepeo je poslao jedan poslovni čovek čiji ga je otac, Gandijev prijatelj, sačuvao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: