Ponedeljak, 16.11.2009.

18:52

Svetski lideri protiv gladi u svetu

Prvog dana samita UN o hrani u Rimu svetski lideri obećali su da će nastaviti borbu protiv gladi u svetu.

Izvor: B92

Default images

Međutim, na skupu nije usvojena nijedna obavezujuća deklaracija, niti je određen rok za povećanje pomoći siromašnima. Tokom samita, na ulice Rima izašle su hiljade italijanskih poljoprivrednika, koji su svetskim liderima skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju.

Iako prema tvrdnjama ekonomista svet proizvodi dovoljno hrane za sve, svaki šesti stanovnik naše planete je gladan.

U odnosu na prošlu godinu, broj neuhranjenih je povećan za čitavih 100 miliona.

Analitičari smatraju da je to posledica finansijske krize, visokih cena hrane, suše i ratova, a glad u svetu kritikovao je i poglavar rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI.

"Glad je najokrutniji i najočigledniji znak siromaštva. Bogatstvo i uzaludno trošenje novca su nedopustivi, kada glad muči sve više ljudi", poručio je on.

Svetski lideri dogovorili su se prvog dana samita u Rimu da povećaju pomoć za razvoj poljoprivrede u siromašnim zemljama, ali nisu odredili nikakav rok za delovanje.

Odustaje se od dosadašnje politike doniranja hrane. Siromašne zemlje same će proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe.

Takva ideja već je sprovedena u delo u Keniji, Pakistanu i na Haitiju, podseća generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

"Neophodno je da se organizujemo i pomognemo onima koji ne mogu sebi da obezbede hranu. Pod tim se podrazumeva da se mora promeniti način na koji se razvija privreda i tržište, kao i raspodela hrane”, rekao je Ban Ki Mun.

Dok lideri razvijenih zemalja obećavaju da će u naredne tri godine uložiti čak 20 milijardi dolara na ime pomoći poljoprivrednicima u siromašnim državama, nezadovoljni italijanski farmeri traktorima su blokirali ulice Rima.

Kako kaže predstavnik organizacije italijanskih farmera Devlin Kujek, oni zahtevaju da se svetski lideri pozabave i njihovim problemima.

"Veliki investitori i finansijeri kontrolišu najveći procenat resursa i proizvodnje hrane u Evropi, gotovo monopolistički. Mnogim malim farmerima je oduzeto pravo da kontrolišu svoju proizvodnju", kaže on.

Proteklih nekoliko nedelja farmeri protestuju širom Evrope. Oni traže da se povećaju cena mleka, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i da se reši problem monopola koji vlada u evropskoj poljoprivredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: