Cvetković: Proveriti izveštaj NIS-a

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će država angažovati revizora za proveru izveštaja o poslovanju Naftne industrije Srbije (NIS).

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

19:20

Default images

"Suprotno očekivanjima, NIS je 2008. godinu, prema izveštaju revizora većinskog vlasnika, završio sa gubitkom. Manjinski akcionar, država Srbija, ima mogućnost da ospori taj izveštaj i mi ćemo angažovati svog revizora istog ranga kao i revizor većinskog vlasnika NIS, jednog od četiri najveće svetske revizorske kompanije", rekao je Cvetković.

Na pitanje poslanika Liberalnodemokratske partije Slobodana Maraša, Cvetković je rekao da završni račun NIS-a za 2008. godinu, po kojem je ta kompanija poslovala sa gubitkom, a koji su proverili revizori koje je angažovao ruski "Gasprom", nije pitanje političkog karaktera i "nije za licitaciju".

Cvetković je rekao da Vlada Srbije uskoro očekuje izbor nezavisnog revizora da bi se narednih meseci dobilo njegovo mišljenje o završnom računu NIS-a.

"Ako revizor potvrdi stavove prethodnog revizora, to znači da je nesporno da je preduzeće bilo u gubitku, u suprotnom ćemo, sa većinskim partnerom, usaglasiti stavove", rekao je Cvetković.

Maraš je naveo da je prvo predat jedan završni račun, te je, na zahtev većinskog vlasnika, vraćen na doradu, i upitao ko je odgovoran što je NIS, po drugom računu, poslovao sa gubitkom.

Prema rečima ministra energetike Petra Škundrića, ima vremena do septembra da se izvrši još jedna revizija završnog računa NIS-a i utvrdi pravo stanje.

Škundrić je naveo da se u uslovima ekonomske krize pokazalo da je aranžman sa Rusijom bio dobar, da ga je Vlada Srbije realizovala na osnovu ranije potpisanog međudržavnog ugovora koji je Skupština Srbije ratifikovala, a koji uključuje i izgradnju gasovoda "Južni tok".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: