Prvi slučaj novog gripa u Rusiji

Rusija je danas potvrdila prvi slučaj novog gripa H1N1 kod jednog putnika koji se nedavno vratio iz SAD, saopštio je zvaničnik zdravstvene službe.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

18:53

Default images

Testovi su pokazali da je ruski državljanin koji se vratio iz Njujorka zaražen virusom H1N1, saopštio je šef državne službe za zaštitu potrošača Genadij Oniščenko.

Ranije danas, direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen izjavila je u Ženevi da će biti još novih ozbiljnih i smrtnih slučajeva novog gripa i da svet mora biti spreman za to, jer se virus H1N1 pokazao kao veoma "promenljiv i podmukao".

"Zemlje u kojima se virus H1N1 širi i cirkuliše u okviru veće zajednice moraju da očekuju nove slučajeve ozbiljnog obolevanja, pa čak i smrti. Ipak, u ovom trenutku ne očekujemo da će doći do iznenadnog i dramatičnog skoka tih slučajeva", navela je Margaret Čen u završnom govoru na godišnjoj konferenciji SZO.

Rim i Madrid: Zatvaranje škola i karantin

U Rimu su dve gimnazije zatvorene na nedelju dana, jer je utvrđeno da su četiri učenika zaražena virusom gripa H1N1, a u Madridu je više desetina vojnika smešteno u karantin pošto lekari sumnjaju da je njih 11 obolelo od novog gripa.

Četiri učenika iz grupe nastavnika i učenika iz dve gimnazije u centru Rima, koja se nedavno vratila sa putovanja u Njujork, otišla su u bolnicu na pregled pošto su se kod njih pojavili simptomi gripa.

Laboratorijske analize potvrdile su da su zaraženi virusom novog gripa tipa A H1N1, saopštilo je danas italijansko ministarstvo zdravlja.

Obe škole zatvorene su preventivno kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

U Italiji je do sada registrovano ukupno 14 osoba obolelih od novog gripa.

Španska vojska je naredila karantin za više desetina vojnika u vojnoj inženjerijskoj akademiji Hojo de Mansanares u Madridu, pošto se 11 vojnika razbolelo, a lekari sumnjaju da je reč o meksičkom gripu.

Šestorica od tih 11 su primljeni u specijalni karantin vojne bolnice dok ne budu završeni laboratorijski testovi da bi se videlo da li su zaraženi virusom H1N1.

Portparol vojske potvrdio je da se još nekoliko desetina vojnika nalazi u karantinu, u kojem će ostati dok se ne dokaže da li su inficirani ili ne.

Medicinsko osoblje ispituje da li je neko od njih putovao u Meksiko, gde je izbila epidemija novog gripa, ili je bio u kontaktu sa nekim ko je tamo putovao.

Španski mediji su objavili da je grupa učenika početkom nedelje posetila tu vojnu akademiju, ali Ministarstvo odbrane to nije potvrdilo.

SAD: Milijarda dolara za vakcinu

Američka vlada je danas saopštila da će izdvojiti milijardu dolara za pomoć farmaceutskim kompanijama koje razvijaju vakcinu protiv nove vrste gripa tipa H1N1.

Od nove vrste gripa u svetu je do sada obolelo više od 11.000 ljudi u 42 zemlje, dok je 86 njih podleglo bolesti.

Američka ministarka zdravlja Katlin Sebelijus je objasnila da će novac biti upotrebljen za kliničke studije ovog leta i za komercijalnu proizvodnju dve potencijalna sastojka vakcine za pre-pandemijske rezerve.

"Akcije koje danas preduzimamo pomoći će nam da se pripremimo za slučaj da vakcine budu neophodne", navela je Sebelijusova u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: