Protesti u Poljskoj

Poljski sindikat Solidarnost izveo je danas oko 20.000 radnika na ulice Varšave gde su zahtevali bolje radne uslove i pristojne plate.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

17:36

Default images

Na čelu kolone, za koju organizatori kažu da je imala 30.000 ljudi i koja je prošla centrom grada, bili su lider Solidarnosti Januš Šnjadek, penzioneri i radnici velikih trgovinskih lanaca u Poljskoj. Povorka je prošla pored ključnih institucija sve do sedišta poljske vlade.

Pred sobom su gurali poluprazna kolica sa vrlo malo robe, želeći tako da simbolično pokažu koliko mogu da kupe od svoje plate kada namire sve račune.

Grupa poljskih penzionera u šeširu je prikupljala sitniš od prolaznika kako bi na kraju prikupljeni novac predali u sedištu vlade kao "povišicu za penziju premijera Donalda Tuska".

Današnji protestni marš poljskih sindikata nije formulisao neke konkretne zahteve, već je poslužio kao upozorenje vladi da mora pažljivije da vodi socijalni dijalog.

Radnici i penzioneri nosili su zastave i transparenate sa porukama "Čoveka ne uzimaju ozbiljno, zato nas otpuštaju" i "Umesto radnika, žele robove", a glavna poruka govornika na mitingu pred početak marša bila je: "Odbijamo da radnici budu potrošna roba u privrednom rastu".

"Nismo došli da tražimo čuda, već samo ono što nam pripada", rekla je na mitingu pred početak pohoda šefica sindikata zdravstva Marija Ohman.

Poljske radnike došli su da podrže i predstavnici sindikata izsusedne Nemačke i Međunarodne konfederacije sindikalnih saveza.

Demonstracije koje je danas organizovao sindikat Solidarnost, najvećesu na ulicama Varšave ove godine.

Zbog protesta je do popodne bio paralisan saobraćaj u poljskoj prestonici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: