Danas ističe rok SMR-u

Tender za RTB Bor, drugi po redu, biće proglašen neuspešnim ako ruski SMR, drugoplasirani ponuđač, do ponoći ne produži licitacionu garanciju.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

07:28

Default images

Agencija za privatizaciju uputila je 14. aprila poziv SMR-u na pregovore, uz uslov da produže garanciju, što se do danas nije desilo. Ruski SMR, koji posluje u okviru "Bejzik elementa" najbogatijeg ruskog biznismena Olega Deripaske, kao drugoplasirani na tenderu za kupovinu RTB-a Bor ponudio je 370 miliona dolara, uz dodatnih 414 miliona za investicije.

Agencija za privatizaciju uputila je poziv na pregovore ruskoj kompaniji pošto je poništen ugovor sa prvoplasiranim na tenderu, austrijskim Atekom, koji nije uspeo da prikupi novac u predviđenom roku.

Ukoliko drugoplasirani SMR do ponoći ne produži licitacionu garanciju, i ovaj tender će biti poništen, kaže za B92 pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić.

"Bez licitacione garanicije, koja bi bila sigurno produžena na narednih šest meseci, ne mogu da počnu pregovori sa drugorangiranim ponuđačem. Licitaciona garancija ili bid bond je vrsta mehanizma kojom se pokazuje ozbiljnost ponude od strane ponuđača. Jedan od uslova na tenderu je bio za ponuđače da u svoju ponudu dostave i licitacionu garanciju na iznos od 10 miliona dolara. Iz tog razloga je Agencija inistirala da se od SMR-a zatraži produženje garancije", objasnio je Ćirić.

Ako drugi po redu tender za RTB Bor bude poništen, Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije će doneti odluku o raspisivanju trećeg tendera, odnosno, kako kaže Ćirić, o tome na koji način će se u budućnosti sprovesti privatizacija RTB- a.

Ako, pak, SMR produži garanciju do ponoći, pregovori će se u narednih 30 dana voditi o nespremnosti ruske kompanije da ispuni ekološke standarde.

SMR je u ponudi tražio da nadležne institucije ne kontrolišu aerozagađenje u Boru, kao i da rok za završetak savremene topionice bakra bude "neograničen", što je bilo neprihvatljivo za predstavnike Vlade.

Ćirić nije želeo da spekuliše da li je to možda bio razlog što SMR još nije produžio garanciju.

"Ja ne bih spekulisao sa razlozima. Činjenica je da se radi o firmi Olega Deripsake, jednog od najbogatijih Rusa, da se radi o zaista dobroj firmi. Koji su razlozi zašto oni do sada nisu, što ne znači da neće produžiti garanciju, ja ne bih u to zalazio, to je stvar njihove poslovne politike", kazao je Ćirić.

Iako se tenderi poništavaju i ugovori raskidaju država Srbija na njima zarađuje. Agencija za privatizaciju zadržva bankarske garancije, što u ovom slučaju znači 10 miliona od rumunskog Kuproma iz prvog tendera i 10 miliona austrijskog Ateka iz drugog tendera. Problem je što borski basen od toga nema direktan profit, već se novac dobijen za učešće u nadmetanju za prodaju RTB-a uplaćuje u budžet Srbije.

Popović: Ekologija je prioritet

Da je ekologija prioritet u privatizaciji rudarskog basena, tvrdi i ministar energetike Aleksandar Popović. On kaže da kompanija koja kupi RTB Bor mora da uloži novac u zaštitu životne sredine.

"Da li je to sa 400 miliona, koliko je SMR najavio da će investirati, dovoljno ili moguće, verovatno da. Ali, teško je dati precizan odgovor jer morate znati u šta će se tačno investirati taj novac, bukvalno do poslednjeg šrafa, da bi se dao odgovor na to pitanje. Ali, nas samo treba da zanima sa stanovišta ekologije poštovanje naših zakona", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: