SDSS u Vladi, Pupovac ipak ne

HDZ potpisao koalicioni sporazum sa SDSS-om, čiji lider Milorad Pupovac ipak neće biti vicepremijer - "iz ličnih razloga."

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.01.2008.

12:16

Default images

"To je pre svega moja odluka, a potvrdilo ju je i predsedništvo Samostalne demokratske srpske stranke", rekao je Pupovac. Podsetimo, Pupovac je trebalo da bude potpredsednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i razvitak. Umesto njega, tu dužnost će obavljati Slobodan Uzelac iz SDSS-a, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja.

"Želim zahvaliti na očekivanjima koja su stvorena za mogućnost da ću ja preuzeti mesto potpredsednika Vlade, to u ovom trenutku nije moguće. Mi iz SDSS-a smo zadovoljni što smo potpisali danas ovaj sporazum, što imamo potpredsednika Vlade iz naših redova, doktora Slobodana Uzelca i, naravno, što ćemo u Saboru biti jaka i snažna komponenta nove koalicijske vlade", rekao je Pupovac.

Pupovac nije želeo da otkrije da li će biti u nekom od odbora Hrvatskog sabora. Uzelac će u novoj vladi obavljati dužnost vicepremijera za privredni razvoj, obnovu i povratak.

Luka Bebić novi predsednik Hrvatskog sabora

Poslanik najbrojnije stranke u parlamentu, Hrvatske demokratske zajednice, Luka Bebić izabran je danas za predsednika Hrvatskog sabora na šestoj konstitutivnoj sednici, kojoj je prisustvovalo svih 153 poslanika.

Luka Bebić je jedan od malobrojnih veterana koji je vršio poslaničku funkciju u svim dosadašnjim sazivima parlamenta.

Tokom današnjeg zasedanja Sabora biće izabrani potpredsednici parlamenta, kao i članovi radnih tela i parlamentarnih odbora, a u poslepodnevnom delu zasedanja poslanici bi trebalo da izglasaju izmene Zakona o području rada ministarstava i Zakona o državnoj upravi, koji su temelj za sutrašnje glasanje o poverenju novoj vladi Ive Sanadera.

U novom sazivu hrvatskog parlamenta najjača i najbrojnija stranka je HDZ, sa 66 poslaničkih mesta, a u postizbornim pregovorima koji su
trajali sve do juče, podršku HDZ-u daće Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalna stranka, osam predstavnika nacionalnih manjina, među kojima su i tri poslanika srpske manjine, te jedan poslanik Hrvatske stranke penzionera.

U novoj postavi parlamenta, HDZ će imati daleko veću i snažniju opoziciju od one u prošlom sazivu Sabora, jer je najjača opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija, sa čak 56 osvojenih mandata, uz koju je i osam poslanika Hrvatske narodne stranke i nekoliko ostalih manjih stranaka, koji će biti značajna protivteža vladajućoj koaliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: