Za zakon protiv diskriminacije

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji skupio je oko 350 potpisa Novosađana u sklopu akcije "Prekinimo zaveru ćutanja".

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.03.2005.

18:59

Default images

Cilj te akcije je donošenje antidiskriminacionog zakona. Direktor novosadske kancelarije HOPS-a, Pavel Domonji, rekao je agenciji Beta da predlozi zakona protiv diskriminacije postoje, ali nikako da se stave na dnevni red Skupštine Srbije.

"Želimo da prikupimo dovoljno potpisa kako bi se taj zakon konačno stavio na dnevni red, jer bez tog zakona celokupna priča o ljudskim pravima pada u vodu, pošto se ne može insistirati na ljudskim pravima, ukoliko ne postoji jednakost gradjana pred zakonom", rekao je Domonji.

On je ocenio da je u Srbiji na delu restauracija sistema vrednosti, karakterističan za vreme režima bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića: ""Kako vreme više odmiče, Srbija kao da se sve više navikava na taj sistem vrednosti za koji smo mislili da je 5. oktobra 2000. godine uništen. Na žalost, vidimo da nije i svedoci smo da se vraćaju na scenu i Miloševićevi socijalisti i retrogradne snage, o čemu treba javno da se govori i da se ukaže gde to vodi Srbiju."

On je dodao da to svakako nije pravac koji Srbiju vodi ka deklarisanom cilju, odnosno priključenju Evropskoj uniji: "Zato smatramo da ne treba ćutati, već da treba učiniti sve da se skrati taj trnoviti put ka EU i da se učini što bezbolnijim."

Akciju "Prekinimo zaveru ćutanja" pored HOPS-a, podržale su i nevladine organizacije Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih, Žene u crnom, Gradjanske inicijative. Ovih osam NVO apelovalo je nedavno na javnost u Srbiji da se "probudi iz postoktobarske letargije" kako bi bilo sprečeno širenje radikalizma u javnom i političkom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: