Info

Petak, 13.07.2012.

16:06

Zvaničan poziv Ljajiću u vladu

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić razgovarao je sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije Ivicom Dačićem o mogućoj saradnji, saznaje B92.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Lideo SPS-a je sastanak ocenio kao "veoma dobar i pozitivan".

Dačić je Ljajića upoznao sa programom buduće vlade i pozvao ga da bude njen deo, ali nije bilo reči o resorima koji bi Ljajiću, eventualno mogli biti ponuđeni.

"Mislim da oko toga nema nikakvog spora i da smo oko tih ciljeva saglasni - i koalicija koja će činiti parlamentrnu većinu i stranka Ljajića", rekao je mandatar.

Lider SDPS-a ponovio je tokom razgovora, da bi učešće njegove stranke u novoj vladi moglo da dođe tek posle dogovora sa Demokratskom strankom, na čijoj je listi Ljajić učestvovao na prethodnim izborima. On će, kako saznajemo, o ponudi nove skupštinske većine, sa liderom demokrata Borisom Tadićem razgovarati u naredna dva dana.

Sam Rasim Ljajić je ranije rekao da bi o eventualnom ulasku u vladu naprednjaka, koalicije oko socijalista i URS, mogao da razmišlja jedino ukoliko bi demokrate dale saglasnost za to.

Buduća vladajuća koalicija želela bi da Ljajića vidi u Nemanjinoj 11, a pominje se da bi njemu mogao da bude poveren resor spoljnih poslova, koji inače pripada SNS.

"Naredne sedmice, posle povratka vršioca dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića iz SAD, razgovaraćemo i zajedno vezano za detalje njegovog eventualnog učesća u parlamentarnoj većini, odnosno u vladi Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da se danas sastao i sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Ugljaninom kome je predstavio program i ciljeve buduće vlade i da će ti razgovori biti nastavljeni sledeće sedmice.

Dačić je potvrdio da će u ponedeljak razgovarati i sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Vest da bi Ljajić mogao da uđe u novu vladajući većinu objavio je pre nekoliko dana na Tviter profilu lider URS Mlađana Dinkića, ali je ubrzo uklonjena sa profila, da bi Ljajić potom potvrdio da ga je Dinkić zvao u vladu.

Nakon toga oglasio se i mandatar Ivica Dačić koji je rekao da nije uputio poziv Ljajiću, ali da je spreman da razgovara i sa njim, kao i sa predstavnicima manjinskih stranaka u parlamentu.

Ljajićev SDPS na osnovu koalicionog sporazuma sa demokratama ima sedam poslanika u novom skupštinskom sazivu.

Dačić: Bespotrebna je rasprava o nečijim godinama

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić odbacio je stav Saveza samostalnih sindikata Srbije da predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić zbog godina ne treba da bude potpredsednik vlade i pozvao sve u društvu na smirenost.

Dačić smatra da je bespotrebno raspravljati oko toga ko koliko ima godina i na kom će mestu biti u vladi. "Svako od nas je izašao na izbore i dobio legitimitet od naroda", podsetio je mandatar.

On je dodao da apslutno ne sumnja da PUPS, "isto tako kao što je radio u intersu penzionera, raditi i u interesu drugih, u ministarstvima koje budu vodili", rekao je on televiziji "Pink".

Mandatar i lider socijalista podsetio je i da u prethodnom periodu nisu samo penzioneri bili ti koji su se našli u žiži interesovanja PUPS-a i SPS-a.

On je naveo i da je Krkobabić bio inicijator spajanja radnog staža, a bio je i jedan od najvećih protivnika podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

"Pozivam na smirenost imajući u vidu da svi dobro znaju, a to sam i javno rekao, da će ova vlada označiti kraj jednog divljeg neoliberalnog kapitalizma u kome je trka za profitom bila najvžnija", istakao je Dačić.

On je naveo i da to znači da će mu prioritetan zadatak kao premijeru biti socijalni dijalog a glavni socijalni partneri osim privrednika jesu upravo sindikati i sve druge društvene grupacije kojima je neophodna socijalan pravda.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da Krkobabić ne treba da bude potpredsednik vlade i ministar rada i socijalne politike, već da tu funkciju treba da obavlja "neko mlađi, hrabriji i sposobniji".

Taj sindikat je pozvao Dačića da preispita svoju odluku i da se uprkos koalicionom sporazumu zahvali Krkobabiću na radu, oda mu priznanje na iskustvu "jer je građanima Srbije u ovakvoj teškoj situaciji potrebna vizija i naporan rad, kao i neko mlađi, hrabriji i sposobniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: