Dinkić: Ne sa onim ko kleveta

Mlađan Dinkić kaže da se protiv njega ne vodi istraga u vezi privatizacije o čemu piše Kurir. Dinkić je dodao da nije pretio uredniku Aleksandru Rodiću.

Info

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.06.2012.

12:31

Default images

NUNS reakciju Dinkića ocenjuje kao neprimereno ponašanje i pritisak na medije.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, lider URS-a je rekao da list Kurir uređuju funkcioneri DS Dušan Petrović i Slobodan Homen i da "sumnja" da iza današnjih napisa stoji Boris Tadić (predsednik Demokratske stranke).

"Ako Homen i Petrović stoje iza toga, to je dovoljna sramota, ali ako stoji Boris Tadić onda je to blamaža, jer je zbog kontrole medija izgubio izbore. Nisam siguran, ali zato pitam da li on stoji iza ovoga (pisanja Kurira)", rekao je Dinkić.

Dinkić je upitao da li Boris Tadić na taj način misli da pravi vladu i vrši pritisak na političke partnere i protivnike.

"Ako je tako, to je sramno i na takav način se ne pravi vlada", rekao je Dinkić i dodao da se mora utvrditi ko stoji iza napisa u Kuriru i da on neće ući u pregovore sa DS dok se to ne otkrije. Dinkić je kazao da se Borisu Tadiću ne svidja to što mu je pre dve godine rekao da smeni sa mesta premijera Mirka Cvetkovića i na njegovo mesto postavi Dragana Đilasa, kako ne bi izgubili izbore.

On je rekao da sa DS postoje neformalni kontakti u vezi sa formiranjem vlade, ali da URS-u "ne pada na pamet da uđe u u vladu koju će voditi nesposobni ljudi".

Upitan da li ima razgovora sa Srpskom naprednom strankom i da li sebe vide u toj vladi, Dinkić je rekao da o tome nisu razmišljali i da SNS lako može da nadje partnera u DSS-u.

Dinkić je kazao i da DS više ne posmatra kao jednu stranku i da postoji krilo DS sa kojim nikada ne bi sarađivao.

"Ne možeš da budeš partner tako što šamaraš. Ljudi ja nisam u tom fazonu", kazao je Dinkić.

List Kurir danas je preneo da je austrijsko tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo istragu protiv biznismena Martina Šlafa zbog kupovine "Mobtela", a proverava i kako je lider Ujedinjenih regiona Srbije isplatio 357,9 miliona evra. Kako je naveo taj beogradski list, kiparskoj firmi "Holdenhurst holding limitid", čiji su suvlasnici Šlaf i Jozef Taus, Srbija je, na osnovu ugovora koji je potpisao Dinkić isplatila 357,9 miliona evra.

NUNS: Dinkić pritiska medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da je reagovanje predsednika URS-a Mlađana Dinkića povodom teksta u listu "Kurir" neprimereno ponašanje i pritisak na medije.

Dinkić je negirao je da se protiv njega vodi istraga o kojoj piše "Kurir" koji, kako je rekao, uredjuju funkcioneri DS Dušan Petrović i Slobodan Homen i da "sumnja" da iza tih napisa stoji Boris Tadić.

"Kurir" je preneo da je austrijsko tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo istragu protiv biznismena Martina Šlafa zbog kupovine "Mobtela", a proverava i kako je Dinkić isplatio 357,9 miliona evra.

U saopštenju NUNS je podsetio da domaći i međunardni standardi nalažu državnim funkcionerima, postavljenim i izabranim licima da medije i javnost obaveste o svim aspektima trošenja novca iz budžeta, posebno ako ima indicija da je bilo zloupotreba.

NUNS je naglasio i da zakoni i Kodeks obavezuje medije na dužnu novinarsku pažnju, proveru svih izvora i objavljivanje infomacija bez presuda unapred i optužbi.

UNS: Borba za slobodu medija se ne vodi pretnjama

Udruženje novinara Srbije upozorilo je predsednika Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića da borba za slobodu medija u Srbiji ne može da se vodi uz pomoć zakulisnih pretnji, poput njegove SMS poruke izdavaču lista Kurir Aleksandru Rodiću.

UNS je u saopštenju naveo da je Dinkić poslao Rodiću SMS u kojem je naveo da Rodić "ide stopama svoga oca" i upozorava ga da će se boriti protiv njega "do kraja", a "za istinu".

"UNS podseća Dinkića da je njegov dosadašnji način borbe protiv Kurira pre tri godine proizveo drakonski i neustavni zakon o medijima,koji je naneo ogromnu štetu slobodi štampe u Srbiji", navelo je Udruženje.

UNS ukazuje da načelno podržava svaki poziv na otvoren i iskren razgovor o tome ko kontroliše medije u Srbiji, uključujući i pozivDinkića čija su saznanja o pritiscima na uređivačku politiku javnih glasila od nesumnjivog interesa za javnost i novinarsku profesiju.

"Novinarska profesija biće saveznik svima koji budu spremni da se bore, ne protiv jedne stranke ili jednog medija, već za slobodno novinarstvo, oslobođeno političkih i državnih pritisaka i intervencija", naveo je UNS.

URS odgovara: Nismo pretili Rodiću

Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da predsednik URS-a Mlađan Dinkić nije poslao nikakvu preteću poruku izdavaču Kurira Aleksandru Rodiću, nego "protest zbog neistina" na naslovnoj strani Kurira.

"Rodiću je napisano ono što je Dinkić danas i javno rekao na konferenciji za novinare - da će se boriti za istinu do kraja, a protiv laži koje taj list konstantno objavljuje o njemu. Upravo je novinarka Kurira poslala SMS poruku Dinkiću u kojoj kaže da se ne vodi nikakva istraga protiv lidera URS-a, već protiv druge osobe", naveo je URS u saopštenju.

Znajući sve to i imajući sve tačne informacije koje je dobio u odgovoru Pres službe URS-a, urednik Kurira na naslovnoj strani, svesno objavljuje neistinu o Dinkiću, naveo je URS.

"Na koji način, ako ne demantijima i konferencijama za novinare, da se bore za istinu oni koji ne kontrolišu medije? Zar je javan odgovor
na laži i podmetanja pritisak na medije? Zar ne sme da se upita ko i zašto stoji iza tih neistina", upitao je URS.

URS je naveo da želi da se konačno skinu maske i da se razbije sistem političke kontrole medija koji se svakodnevno koristi za obračune sa političkim konkurentima beskrupuloznim plasiranjem laži i insinuacija.

"Prave demokratije nema bez slobode medija i zato verujemo da je u interesu čitavog društva, a posebno iskrenih novinara, demontiranje ovog sistema za satanizaciju političkih konkurenata u kojem Kurir prednjači", dodao je URS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: