Završen razgovor DS i SPS o vladi

Sastanak demokrata i socijalista o formiranju nove vlade je završen. "Pregovaračka šestorka" nakon sastanka, održanog u sedištu DS, nije davala izjave.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2012.

13:45

Default images

Osam dana posle drugog kruga izbora, lideri vodećih stranaka konačno su izašli iz pregovora u senci. Razgovore, ipak, vode iza zatvorenih vrata.

"Ako očekujete da je ovaj sastanak istorijski – nije zato što je jedan od mnogih", istakao je lider SPS Ivica Dačić, na šta je predsednik DS i kandidat za mandatara Boris Tadić rekao: "Ali je svaki do sada bio istorijski".

Četiri godine kasnije, isti timovi na istom mestu. Demokrate i socijalisti formirali su prethodnu, a znaju i šta je važno za novu vladu.

"Pokušaćemo da definišemo osnovni vrednosni kodeks funkcionisanja Vlade Srbije u narednom periodu, njene ciljeve, njene planove, kako se raspodeljuje odgovornost, koji su planovi i koje su obaveze u prvih sto dana", objasnio je Tadić. "Sigurno da će to biti veoma važna tema naših razgovora - kako pronaći meru između fiskalne odgovornosti i potrebe za privrednim ratsom i privrednim ulaganjem", dodao je Dačić.

Partneri koji su danas seli za sto, ipak, nisu dovoljni za većinu. Na pitanje koga će predložiti za trećeg partnera u koaliciji, Tadić je odgovorio: "To ćemo videti kad budemo razgovarali tokom današnjeg dana i to je naš zajednički dogovor".

Demokrate tvrde sa kim sigurno, pod trenutnim vođstvom, neće u vladu.

"Ja neću voditi DS u koaliciju sa SNS. To sam rekao pre više godina, to vam kažem i sada", naglasio je lider demokrata.

U vladu će sigurno i koalicioni partneri Ivice Dačića.

"Mi računamo da će naš socijalno-ekonomski program u ovoj koaliciji, koja je taj program poštovala i u prethodnom mandatu, svakako biti najlakše ostvariv", rekao je Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a.

"Smatramo da u narednom periodu treba da postoji politička stabilnost u Srbiji kako bi došli do novih radnih mesta", istakao je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

Upravo socijalni program i troškovi države sigurno bili su najvažnije pitanje prvog dana pregovora. Posle sastanka lideri koalicije rešili su da se ne obraćaju novinarima, ali im je Boris Tadić rekao:
"Da biste imali čime da ispunite vesti, ja sam pred ovaj sastanak prolio kafu po svom sakou i to je srećan znak! Znači biće sve u redu, hvala veliko na pažnji", kazao je Tadić.

"Trebalo je ranije da ti prospu kafu", našalio se Dačić, na šta je Tadić odgovorio: "Nije mi niko prosuo kafu! Ja sam sam prosuo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: