Ima nade da Srbija ne skrene s puta

Građani Srbije su pod pritiskom ekonomskih nedaća izabrali Tomislava Nikolića, ali to ne znači da će Srbija skrenuti s evropskog puta, ocenjuje Fajnenšel tajms.

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

14:46

Default images

List, međutim, navodi da kada je u pitanju "zemlja Srbija, gde se duhovi nacionalizma lako podstiču, postoji razlog za zabrinutost". "A kada je novi predsednik bivši ultranacionalista i saveznik pokojnog Slobodana Miloševića i lidera radikala Vojislava Šešelje, kome se sudi u Hagu, zvona za uzbunu su još glasnija".

"Ipak postoje razlozi za nadu da iznenađujuća pobeda Tomislava Nikolića u nedelju neće Srbiju skrenuti s puta ka članstvu u EU, kojem je težila od 2004. pod predsednikovanjem Borisa Tadića", piše list.

"Fajnešel tajms" podseća da su Nikolić i njegovi naprednjaci "raskinuli" sa Šešeljevim radikalima 2008. i da se od tada predstavljaju kao "umereni proevropljani".

"Dubina promene još nije ispitana; mnogi Srbi sumnjaju u nju. Nikolić govori i o približavanju s Rusijom. Ali njegova proevropska retorika u kampanji je bila dosledna. Podržavajući ga, njegovi glasači su prihvatili taj stav", navodi britanski list.

Nikoliću, međutim, predstoji hitniji izazov - obrazovanje nove vlade, bez obzira na to da li će je voditi Tadićeve demokrate ili njegovi naprednjaci, kako bi se izbegla nestabilnost.

"Srbiji je očajno potrebno da dobije nazad suspedovani aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom. To će zahtevati obavezivanje na nepopularne mere štednje kod Srba, koji već dugo trpe. Ako ova dva zadatka obavi uspešno, Nikolić će makar početi da pokazuje da je sposoban za državnički posao kao što EU očekuje", navodi list.

Prema pisanju britanskog lista, Brisel je ispravno postupio kada je čestitao Nikoliću uz upozorenje da želi dokaz njegove privrženosti EU, saradnji i pomirenju sa susedima, kao i poboljšanje odnosa s Kosovom.

"Ovo je veliki ispit za Nikolića, čija je retorika o Kosovu oštrija nego Tadićeva, ali koji bi mogao bolje da se nosi s kosovskim Srbima", navodi list u komentaru.

Proteklim izborima u Srbiji su potpuno dominirala ekonomska pitanja, a ne "nacionalistička želja za osvetom niti čak status izgubljene teritorije Kosova", navodi list i dodaje da se Nikolićeva kampanja usredsredila na nezaposlenost, korupciju i podsticanje privrednog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: