Info

Subota, 19.05.2012.

15:30

Šta zakon kaže o ponavljanju izbora

Zakon o izboru predsednika Republike predviđa da se drugi krug glasanja za predsednika Srbije može ponoviti samo u slučaju da kandidati imaju isti broj glasova.

Izvor: Tanjug

Default images

Ponovljeni izbori moraju biti održani u roku od 15 dana.

U Zakonu se navodi da je na ponovljenom glasanju (drugom krugu) za predsednika Republike izabran kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

"Ako na ponovljenom glasanju kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana", piše u Zakonu o izboru predsednika Republike u kojem se ne predviđa neka druga mogućnost ponavljanja tih izbora.

Kako je za Tanjug rekao sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović, Zakon je predvideo tu " teorijsku mogućnost" da isti broj birača da svoj glas i jednom i drugom kandidatu. On je naveo da se glasanje, kao što je slučaj i sa izborima na drugim nivoima, može ponoviti na biračkim mestima na kojima su utvrđene nepravilnosti.

Svako biračko mesto je poseban deo izbornog procesa, objasnio je Odalović i dodao da se shodno tome za svako takvo mesto utvrđuje da li je bilo nepravilnosti i da li treba eventualno, ako ima primedbi, ponoviti glasanje.

Građani će sutra birati između predsedničkih kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Ukupno 6.770.013 birača izjašnjavaće se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati, a prvi će na birališta izaći građani koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, koji će pravo glasa moći da iskoriste danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na opštim izborima, biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Sutra će, kao i u Srbiji, glasanje biti obavljeno u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj, a glasaće se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mesta, a glasovi sa teritorije te pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

Među biračkim mestima u zemlji je i 29 onih koja će biti smeštena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Glasanje za predsednika države obavlja se po istim zakonskim pravilima koji važe za izbor poslanika, pa tako birači mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana.

Birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koji su trebalo da dobiju na kućnu adresu, a ukoliko želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, jer je nemoćno ili sprečeno lice, o tome treba da obavesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati i oni će doći do njega.

Glasaču, koji se na mestu glasanja zatekne u 20 sati biće omogućeno glasanje.

Novi šef države biće kandidat koji na izborima u nedelju, 20. maja, u drugom krugu predsedničkih izbora dobije više glasova, a mandat će mu trajati pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: