Još tri dana predizborne kampanje

Učesnici drugog kruga predsedničkih izbora do četvrtka, 17. maja, u ponoć mogu da budu u kampanji i obraćaju se biračima, jer tada počinje predizborna tišina.

Info

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

11:14

Default images

Tišina traje do zatvaranja biračkih mesta 20. maja u 20 sati.

Kako je rekao portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović, predizborna tišina počinje, kao što je to bio slučaj i sa izborima 6. maja, tri dana uoči početka izbora, odnosno u četvrtak u 24 sata.

Tako će u tom periodu biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

U Uputstvu za sprovođenje izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala.

Pošto nijedan od predsedničkih kandidata u prvom krugu izbora nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su Boris Tadić ispred koalicije "Izbor za bolji život" i Tomislav Nikolić ispred koalicije "Pokrenimo Srbiju".

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, a drugi Nikolić. Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića. Prema konačnim rezultatima, u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji Tadić je osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a Nikolić 25,05 odsto, odsnosno 979.236 glasova.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje pođednak broj glasova birači će ponovo na birališta da izađu u roku od 15 dana. Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: