Napadi na Dačića su pokušaj državnog udara

Ovo što se u Srbiji dešavalo proteklih dana bio je svojevrstan pokušaj državnog udara, jer su oni čiji je zadatak bio da štite državne interese zloupotrebljavali službeni položaj i zarad političke manipulacije koristili kontraobaveštajne podatke kako bi diskreditovali predsednika Vlade Srbije - ističe u razgovoru za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije i šef poslaničkog kluba SPS.

Info

Izvor: Mirjana R. Milenkoviæ

Utorak, 05.02.2013.

19:48

Default images

Kako dodaje, opoziciji bi možda odgovaralo da lider socijalista Ivica Dačić podnese ostavku na mesto premijera, ali da to „u ovim okolnostima, kada ne postoji ni jedan valjan politički razlog, nije logično očekivati“.

Mogu li Vladu Srbije, ipak, da obore dokazi da se premijer Dačić više puta viđao sa Šarićevim saradnikom Radulovićem?

"Vlada je stabilna i ne postoje bilo kakvi, politički, ili bilo koji drugi razlozi da se ona obori."

Naprednjaci poručuju da će sve istražiti do kraja, a ne isključuju ni izbore?

"Vlada Srbije insistira da se sve istrage dovedu do kraja i to je jedan od prioritetnih ciljeva, ne samo SNS, već i SPS i URS, ali i svih drugih koalicionih partnera vladajuće koalicije."

U javnosti se spekuliše da su vanredni izbori već ”rezervisani” za septembar, nakon odluke o dobijanju datuma pregovora sa EU?

"Spekulacije u javnosti su legitimne, ali nisu odraz političke odgovornosti. U vremenu kada rešavamo socijalno-ekonomsku situaciju, kada imamo veliki iskorak na polju pregovora oko Kosova i Metohije, kada vodimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kada nastavljamo put ka EU, niko od odgovornih političkih lidera, a tu ubrajam Vučića, Dačića i Dinkića ne bi bio spreman da zarad partijskih interesa insistira na izborima u septembru."

Da li je poljuljano poverenje između SNS i SPS?

"Nema razloga da bude poljuljano bilo kakvo međusobno poverenje između SPS i SNS. Poverenje se gradi na realizaciji zajedničkih ciljeva, a ta realizacija ide veoma uspešno i napravljeni su grandiozni koraci u odnosu na prethodnu vladu."

Opozicija tvrdi da je premijer izgubio legitimitet i da bi trebalo da podnese ostavku?

"Naravno da su to prazne priče, jer premijer ne samo da nije izgubio legitimitet, već je najavio još nemilosrdniju borbu na ostvarenju svih ciljeva koje je izneo u svom ekspozeu."

Analitičari tvrde da je sada postalo jasno da je pravi predsednik Vlade Vučić, a ne Dačić?

"U državi u kojoj postoje zakonodavna, sudska i izvršna vlast, sasvim je jasno definisano ko je na čelu izvršne vlasti i ko je premijer. To je, naravno, slučaj i u Srbiji."

Znate li ko stoji iza diskreditovanja premijera u medijima?

"Diskreditovanje premijera u medijima dolazi iz raznih centara moći. Isprepleteni su interesi onih koji žele tako nešto, ali svi oni koji to rade - rade protiv interesa države. Moram da istaknem, zbog insinuacija u javnosti, da sam uveren da niti lider Srpske napredne stranke, niti sama SNS, nemaju bilo kakav interesa za to, niti stoje iza diskreditovanja premijera."

Ima li DS interesa?

"Da li neko od onih koji su zloupotrebili svoju državnu funkciju u prethodnom periodu pokušava da zarad svoje političke stranke pravi ovakve manipulacije, to će se veoma brzo dokazati i nadam se da će oni koji su zloupotrebili svoju državnu funkciju biti sankcionisani."

Da li je tačno da je Miodrag Rakić svojevremeno ucenjivao Dačića da ne uđe u koaliciju sa SNS?

"Smatram da je obaveza svakog odgovornog čoveka i partijskog funkcionera da sam izađe u javnost i, ukoliko ima dokaze, u šta želim da verujem, demantuje ono što mediji pišu."

Da li se kajete što je SPS svojevremeno sa DS potpisao sporazum o pomirenju?

"Nema razloga za bilo kakvo kajanje, jer se radi o činjenici da je potpisana deklaracija koja predstavlja vizionarski dokument iza koga bi stao svako ko želi dobro Srbiji. Ono što je jedino za kajanje je da su, na žalost, na strani DS bili ljudi koji nisu dorasli da takav jedan vizionarski dokument bude ostvaren."

Očekujete li nove lomove u Vladi budući da se spekuliše i da bi preko istrage u Galenici i Azotari ponovo mogli da ”isplivaju” neki funkcioneri SPS?

"Ne očekujemo bilo kakve lomove. Ispada da su socijalisti u poslednjih pet godina jedini vodili preduzeća i da smo živeli u jednopartijskom sistemu. Nadležni organi moraju na jedan objektivan način i bez bilo kakvog medijskog pritiska da rade svoj posao, jer je to najbolje za Srbiju. Istina je jedna i ona se može lako utvrditi."

Hoće li SPS rušiti gradsku vlast u Beogradu?

"Funkcionisanja vlasti u Beogradu sigurno će doći na dnevni red kada za to dođe vreme i o tome ćemo pre svega razgovarati sa našim koalicionim partnerima, ukoliko dođe do zvanične inicijative."

Da li bi podrška PUPS-a Đilasu mogla da dovede i do rušenja vaše koalicije?

"To je pre svega pitanje za PUPS, a ne za SPS. Naravno da svaka partija unutar vladajuće koalicije ima svoje specifičnosti, ali postoje okviri u kojima se svi krećemo i do sada nisam primetio da PUPS ide van tih okvira."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: