O koalicijama tek posle izbora

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Utorak, 16.01.2007.

11:53

Default images

B92: Dobro veče. Gost Televizije B92 predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. Dobro veče, dobrodošli na B92. Drago mi je što mogu da vas pozdravim u ovom našem studiju, nismo se videli nekoliko godina i baš je dobro što ćemo večeras moći malo da porazgovaramo. Pre nekoliko sati vi ste razgovarali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preneli ste novinarima nešto što zvuči kao dobra vest, da će ukoliko predlog Martija Ahtisarija ne bude prihvatljiv za Beograd on neće biti usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Da li možete malo da pojasnite, šta znači neće biti usvojen, da li vam je Putin rekao da će Rusija vetom to sprečiti ili kako ste zaključili da neće biti usvojen?

Koštunica: Pa, kao što znate, predsednik Putin je pre nekih godinu dana izašao sa jednim vrlo jasnim, odrešitim stavom kad je reč o budućem statusu Kosova i Metohije i on je rekao nešto što smo takođe mi, kad kažem mi onda govorim o svim institucijama i pregovaračkom timu Srbije, ponavljali. Ali ta podrška koja je došla iz Moskve je veoma važna i ona je vrlo principijelna. Dakle, da rešenje za Kosovo i Metohiju treba tražiti u okviru Povelje Ujedinjenih nacija. Nešto što čini temelj Ujedinjenih nacija je naravno princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta postojećih država ili nepovredivost granica. Zapravo, rekao bih da ako se mogu rangirati i klasifikovati i principi i odredbe u Povelji Ujedinjenih nacija ovo je najvažnija, na tome počiva svet. Ja često pravim jedno ovakvo poređenje, na isti način na koji je u svakom Ustavu, temelj svakog Ustava je pojedinac, nije vlast, vlast je tu da bude ograničena, da štiti prava pojedinca, ali svemogući je tu, svemoćni je tu pojedinac. I ono što svaki Ustav štiti, dobar demokratski Ustav jeste integritet pojedinca. U međunarodnom poretku ta osnovna jedinica su države i Povelja Ujedinjenih nacija, taj svetski ustav zapravo štiti integritet svake države. Iz razgovora sa predsednikom Putinom i ovog puta kao i prethodnih puta, prilikom ovog letošnjeg sastanka u Sankt Peterburgu smo mogli još jedanput da se uverimo da Rusi insistiraju, da će Ruska federacija insistirati upravo na tome da se rešenje traži kompromisom između... dakle, da to bude jedan oblik autonomije, da rešenje bude prihvatljivo za Beograd i Prištinu i da okvir za rešenje jednostavno bude Povelja Ujedinjenih nacija i poštovanje ovog principa o kome govorim. Naravno da to istovremeno znači da ako bi se bilo kakav predlog određen ili neodređen u obliku rezolucije pojavio u Savetu bezbednosti, koji bi doveo u pitanje Povelju Ujedinjenih nacija, koji bi zapravo direktno ili indirektno pozivao na njeno kršenje, to je nešto što u Savetu bezbednosti ne bi moglo da prođe.

B92: Ali vi svakako znate da temelj međunarodnih odnosa nije uvek međunarodno pravo, da su nekad jači interesi i nekad je jača sila. Mi smo kad je Rusija u pitanju imali prilike u prošlosti mnogo puta da vidimo zalaganje Rusije, čvrsto zalaganje Rusije za neke principe koji su posle iz krajnje praktičnih razloga napušteni. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković kaže da se građanima Srbije zapravo prenose poluistine o stavu Moskve i predsednika Putina, da je Putin uvek govorio da će se zalagati za očuvanje interesa Rusije, a ne Srbije, a da se ta dva interesa nužno ne podudaraju.

Koštunica: Ne, to jednostavno nije tačno i dozvoljavam sebi da kažem da spadam u onaj redak i manji broj srpskih političara i funkcionera koji su imali prilike da više puta razgovaraju sa predsednikom Putinom, četiri puta sam se sreo sa njim. Vrlo je zanimljivo da od ta četiri susreta, počev od onog prvog u oktobarskim danima 2000. godine, koji je bio jednim delom razgovor u sastavu šire grupe ljudi, a zatim u četiri oka, da su sva sledeća tri razgovora bila u četiri oka. Jedan u Beogradu kad se Putin vraćao sa samita sa predsednikom Bušom, jedan u Sočiju, jedan u Sankt Peterburgu, imali smo više telefonskih razmena, više puta smo razmenjivali pisma, i mogu sebi da dozvolim da kažem, na kraju krajeva najviše iz onoga što je predsednik Putin govorio, da je ruski stav tu potpuno jednostavan i potpuno jasan i krajnje principijelan.

B92: Verujete da Rusija svakako vetom onemogućava usvajanje bilo kakve rezolucije koja nije....

Koštunica: Za Rusiju je sve i svja, to će razumeti svaki Rus ovo što sam izgovorio, za Rusiju je jednostavno sve i svja da Povelja Ujedinjenih nacija mora biti poštovana i to je predsednik Putin više puta ponovio. I kao što znate, ima čitav jedan postupak koji podrazumeva da se sve članice Kontakt grupe prvo saglase u pogledu rešenja, a zatim normalno je potrebna saglasnost svih stalnih članica Saveta bezbednosti. Ja bih uz Rusku federaciju kao ključnu u svemu tome dodao još jednu državu koja ima vrlo čvrst stav, to je Kina, reč je o Kini, ona je takođe stalna članica Saveta bezbednosti. Dakle, rešenje je vrlo jednostavno, pronađimo ga u okviru Povelje Ujedinjenih nacija, ne njenim kršenjem, jer predsednik Putin vrlo jednostavno kaže da treba tražiti univerzalno rešenje. Postoje neka opšta pravila, ona se moraju primenjivati na pojedinačne slučajeve, Srbija ne može biti izuzetak. Od onih koji šapatom ili polušapatom u privatnim razgovorima saopštavaju da je Srbija izuzetak, ja do sada nikad nisam čuo nijedno valjano obrazloženje. S druge strane, pravila postoje da bi bila poštovana, a ne da bi bila kršena i stvari su vrlo jednostavne, tako da je meni taj ruski stav vrlo principijelan. Neću ulaziti naravno u nešto što je pitanje odnosa snaga, što je pitanje interesa, mogao bih vam i tu dokazati da će Rusija stajati iza tog stava, ali prosto, na terenu prava Rusija ima krajnje principijelan pristup i ja sam u to potpuno uveren.

B92: Ali po mojim saznanjima postoji više diplomata koji su vam takođe govorili, govorili suprotno, da je nezavisnost Kosova nešto što će, sviđalo se to Beogradu ili ne, biti krajnji ishod ove cele priče, da se to možda neće obelodaniti i dogoditi u neposrednoj budućnosti. Mnoge diplomate ovih dana govore o spasavanju obraza Srbije i sada je strategija ovakva - daće se neko vreme, nekoliko godina, Kosovo će biti u nekakvom prelaznom statusu, to neće biti puna nezavisnost i to će biti nekakav prelazni period uz jako prisustvo izaslanika i civilnog sektora, a i vojnog, policijskog prisustva pre svega Evropske unije. Tako će se ublažiti taj efekat nezavisnosti Kosova i tako će vlast ovde u Beogradu ipak dobiti neki period da, eto, može da pripremi javnost.

Koštunica: Pa, znate šta, što se tiče spasavanja obraza Srbija je spasila svoj obraz izašavši sa jednim vrlo doslednim stavom u kojem brani nešto što je deo njene teritorije, koje je Kosovo, a istovremeno čini nešto više, brani međunarodni poredak od onih koji su skloni da ga krše. I zapravo, kad govorimo o spasavanju obraza, onda bi više obraz trebalo da spasavaju svi oni koji se zalažu za to da se prekrši Povelja Ujedinjenih nacija, a ne Srbija koja se zalaže za to da se poštuje. Prema tome, mislim da su tu stvari potpuno jasne. Jednostavno, mogu se predlagati, može se pomišljati na ta različita rešenja, slušali smo mi to u različitim privatnim porukama, ali za mene je jednostavno Povelja Ujedinjenih nacija iznad svega iz svih ovih razloga koje sam naveo. Nije lako prekšiti je, sad da budemo potpuno pragmatični, imate čitav taj postupak, treba da se slože stalne članice Saveta bezbednosti. S druge strane, to je presedan, oni koji kažu da je slučaj Srbije, da je slučaj Kosova unikatan, da je jedinstven, suprotno onome što govori predsednik Putin, jednostavno govore jednu notornu neistinu. To će se odraziti na druge zemlje. Vrlo često viđamo u poslednje vreme različite karte u kojima su granice prekrojene pod pretpostavkom da Kosovo dobije nezavisnost, i to obično karte koje nose naziv sledećih 20 ili sledećih 30, sve zemlje koje to može da zakači. I znate šta, ono što je vrlo ohrabrujuće jeste da pored ovog principijelnog našeg stava, pored principijelne podrške Ruske federacije i posebno predsednika Putina, vidite u poslednje vreme da se javlja sve veći i veći broj zemalja koji na isti uporan način govore jednostavnu stvar - nemojmo kršiti međunarodno pravo, to će imati posledice.

B92: Jeste, to su Rumunija, Slovačka, Španija, ali tu nije Velika Britanija, tu nije Francuska...

Koštunica: I sad, da vidimo šta to znači praktično, to znači da  ako je reč o stalnim članicama Saveta bezbednosti, tu nisu dve države, dakle, Rusija i Kina i ta odluka ne može da se donese. Ako je reč o Evropskoj uniji, kao što znate, ni ona nije saglasna, pomenuste ni manje ni više nego tri države, ima ih još nesumnjivo, mogle bi se nabrojati Grčka, Kipar i tako dalje, ali imamo tri države koje su apsolutno protiv toga, to su Slovačka, Rumunija i odnedavno Španija.

B92: U vašoj predizbornoj kampanji jako mnogo govorite o Kosovu, vrlo emotivno govorite o Kosovu. Koliko vi možete da održite obećanje? Vi dajete neku vrstu nade građanima Srbije, građanima Kosova, tamo ste proslavili Božić, da Kosovo ostaje u Srbiji. Jedan moj kolega novinar pitao vas je šta vam je plan B, rekli ste da nemate, ne postoji plan B.

Koštunica: Pa, jednostavno, ja polazim od toga da imamo jednog moćnog, velikog saveznika. Možda ga u našoj istoriji u novije vreme nismo imali, jer smo se katkad ogrešili o međunarodno pravo, a sad, pošto se o međunarodno pravo ne ogrešujemo onda imamo jednog zaista moćnog saveznika u međunarodnom pravu, u Povelji Ujedinjenih nacija, u Rezoluciji 1244 i u Helsinškom završnom aktu iz '75. godine, u mnogim zemljama koje počinju da razmišljaju na sličan način. I stvari su se utoliko promenile i jednostavno, to je nešto što mi daje uverenje da ako hoćete, sa emocijama, a radi se o delu vlastite zemlje, ko bi mogao drugačije da govori, sem toga, jednom važnom delu koje praktično stvar identiteta Srbije, kako ne govoriti s emocijama. A onda da stvari obrnemo, hajde, govorim s emocijama zbog toga što mislim da je na Kosovu moguć multietnički život. Srbi i Albanci su uz sva sporenja, sukobe, zla koja su činili jedni drugima, živeli zajedno. Danas neko tvrdi da oni ne mogu da žive zajedno, to je besmislica. Ja sam isto privržen toj ideji da ljudi koji pripadaju različitim nacionalnostima mogu da žive zajedno. Došao sam upravo pre neki minut iz jedne sredine koja je zaista dobar primer...

B92: To nije priča koju ste pričali 17. marta, koju smo gledali, Srbi i Albanci žive zajedno tako što su fizički odvojeni jedni od drugih.

Koštunica: Pa, to su te godine, znate, i međunarodna zajednica koja je na sva zvona pričalda da će stvoriti multietnički raj na Kosovu nije ga stvorila, ali ja mislim da se on još uvek može stvoriti...

B92: Nikada nije postojao multietnički raj...

Koštunica: Ne, postojao je suživot Srba i Albanaca, postojali su isto kao u nekim delovima Srbije gde žive izmešani Srbi i muslimani, Srbi i Bošnjaci, tradicije dobrih odnosa između određenih porodica, poštovanje uzajamno istih verskih običaja i tako dalje, to je postojalo. Ali jednostavno, na Kosovu je to prekinuto... Prekinuto, reći ću vam zbog čega, ne zbog svega onoga što se desilo '90-ih godina ili svega onoga što se desilo posle '99. godine, nego jednostavno zbog  toga što posle '99. godine je kod Albanaca pothranjivano od strane međunarodne zajednice jedno očekivanje da je pitanje nezavisnosti Kosova na dlanu, da je tu na domak ruke. I to je prosto onda učinilo nemogućim bilo šta drugo. Mislim da je to glavna pogreška, ja sam rekao isto ovim mojim stranim sagovornicima da je jedna velika greška, jedan veliki problem koji mi imamo da rešimo, pored svih ovih drugih koje rešavamo, jeste jedan psihološki, zato što je to jednostavno Albancima obećano. To obećanje nije bilo u skladu sa Rezolucjom 1244, to se nije smelo govoriti jednostavno. Mi smo videli na koji način se nebrojeno puta govori u prelaznim institucijama samouprave na Kosovu da će Kosovo biti nezavisno. Mi smo istovremeno videli da kako u jednoj drugoj sredini, u Bosni i Hercegovini sve ono što je upereno protiv celovitosti jedne države, Bosne i Hercegovine, se osuđuje, pa se smenjuju funkcioneri i sve ostalo, ne dozvoljava se jedna vrsta govora. Ovde je jednostavno to isto bilo na delu. Ja hoću da kažem da uprkos svemu tome, zbog međunarodnog prava u koje verujem, zbog te Povelje u koju verujem, zbog na kraju krajeva neke ideje o multietničnosti, a mislim da je to moguće, i kada govorim govorim zaista sa uverenjem.

B92: Dobro. Vaša Vlada obećala je na početku mandata, obećali ste da će Srbija krenuti put evropskih integracija, one su zaustavljene zbog nesaradnje sa Hagom. Pre nekoliko dana predstavili ste plan za period 2007-2011., saradnja sa Haškim tribunalom nije se našla, nije pomenuta kao prioritet, zašto?

Koštunica: Ona se podrazumeva, znate, toliko je jasna. Slučaj jeste specifičan, od Srbije se traži što se ne traži ni od jedne druge zemlje koja je ušla ili će ući u Evropsku uniju, čak...

B92: Pa, slučaj Srbije jeste specifičan.

Koštunica: Jeste, jeste, ali hoću da kažem da je Srbija neke druge suštinske, pa dozvolite, to su suštinski uslovi, sve ono što se traži, da se prilagodite evropskim standardima i vrednosti, to su ipak najvažniji uslovi, to su neki opšti uslovi koji važe za sve. Hoću da vam kažem da je Srbija neke od tih uslova ispunila više i bolje od drugih zemalja koje su postale članice Evropske unije, da ne govorim...

B92: To nama ništa ne znači. Vi jeste u pravu, ali ovo su uslovi za Srbiju dok ne bude izručen Ratko Mladić, nema ništa od evropskih integracija...

Koštunica: Pošto je za nas potpuno jasno da je to uslov i da je istovremeno prioritet zemlje da se nađe i u Evropskoj uniji, uz naravno odgovarajuću uravnoteženu saradnju i sa drugim zemljama, a ne samo sa Evropom, sa susedima, sa Rusijom, sa svim ostalima s kojima imamo interes da imamo dobre odnose i prosto nismo smatrali da je to potrebno pominjati. Toliko se pričalo o tome, verovatno da nema grada na kugli zemaljskoj koji je češće...

B92: Zašto je vama toliki problem, kažu, da kažete - Ratko Mladić će biti uhapšen?

Koštunica: Pa, ja sam to rekao...

B92: Rekli ste jednom i kažete, dostavljena je ta dokumentacija Haškom tribunalu, kako je moguće da je njima to promaklo?

Koštunica: Čim je dostavljena Briselu i Haškom tribunalu, čim je dostavljena dokumentacija znači da nije bilo jedanput, da je bilo više toga, sve uredno skinuto...

B92: Nije vas čuo Solana, Shefer, Oli Ren...

Koštunica: Čuli su, čuli su...

B92: Zašto kažu da...?

Koštunica: Pa, nisu slušali, jednostavno sve ono što se nalazi na sajtu Vlade Srbije prevedeno je na engleski, sve te moje izjave koje su tu, o neophodnosti kompletiranja saradnje sa Haškim tribunalom, to podrazumeva, znate i sami, normalno, lociranje, privođenje i transfer...

B92: I hapšenje...

Koštunica: Da, ja govorim srpski i držim se naše terminologije, kada naš jezik, maternji jezik postane engleski...

B92: Hapšenje je valjda naša reč...

Koštunica: Ne, naš je...

B92: Ustvari turska...

Koštunica: Ja sam pravnik, prema tome, držim se jednostavno tehničkog izraza koji se upotrebljava, to je privođenje, izađe vam na isto. Ako je ceo problem u tome da će biti jedna ili druga reč, to je krajnje neozbiljno.

B92: Nije ceo problem u tome, problem je u tome što se tumači da vaše tvrdoglavo odbijanje da kažete - biće uhapšen, zapravo odražava vaš stav prema Ratku Mladiću i čita se kao neka nada vaša da će sve drugo da se dogodi, da će priroda nešto da učini da se izbegne sam čin hapšenja.

Koštunica: Ja ću vam reći nešto o čemu niste razmišljali. Dakle, zaista, ja sam punoletan i znam šta govorim i rekao sam više puta i nema potrebe zaista da to ponavljam, to je više nego jasno, ta je poruka jasna, ne rešava jedna reč, nego, bojim se da je ovo još jedna od igara u kojima se Srbija ucenjuje ili se drži na nekoj vrsti kratkog povodca pre rešavanja pitanja Kosova. Mi smo videli tu istu igru sa prekidom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uoči referenduma u Crnoj Gori. Dakle, radi se o tome, znate, nisu to pravni perfekcionisti koji vode računa o jednoj reči ili o drugoj reči, nego se radi prosto o tome. Ja sam rekao, ja lično sam poslao tu poruku, ona je potpuno jasna, učinili smo mnogo više od bilo koje druge Vlade kad je reč o saradnji sa Haškim tribunalom i optuženima koji su odlazili i dokumentaciji i svemu tome. Napravili smo u dogovoru sa Briselom jedan tim za sprovođenje akcionog plana, taj tim je počeo dobro da radi, dva najkompetentnija čoveka, predsednik Nacionalnog saveta i specijalni tužilac za ratne zločine vode taj tim. Daleko se odmaklo u tome i to je prosto činjenica. Došli su onda izbori i sad vidite u čemu je stvar, došli su izbori, došao je taj pokušaj, je li tako, da se prema Srbiji bude darežljiv, pa će gospodin Ahtisari da saopšti svoj predlog na osnovu pregovora koje nije vodio posle naših izbora. Pa je onda još jedanput vršen pritisak na Srbiju da što pre budu održani izbori i tako dalje. Jako mnogo je pritisaka na Srbiju vršeno u poslednjih nekoliko meseci, godina.

B92: Ali da pogledamo činjenice, imate činjenice, zaista postoji akcioni plan koji ne funkcioniše...

Koštunica: Ne, to nije tačno, izvinite, akcioni plan, pozovite u studio jednostavno koordinatore akcionog plana, pogledajte te izveštaje pa ćete videti...

B92: I oni će reći - jeste, mnogo se radi, ali nam stalno izmiče najvažnije hapšenje Ratka Mladića, lociranje, privođenje pravdi Ratka Mladića. Da li mislite da je bilo pošteno da kao predsednik Vlade razmislite i pozovete vaše kolege, recimo ministra policije ili direktora BIA da razmisle o povlačenju sa tih mesta, budući da očigledno je to grupa ljudi, da je to sastav koji ovaj problem ne može da reši?

Koštunica: Ili direktora VBA, i vojska je uključena. Dakle, mislim, na osnovu svega onoga što su uradili da je urađeno jednostavno sve što se u datom....

B92: Možda su oni dali svoj maksimum, ali to nije dovoljno.

Koštunica: Znate šta, ja ću vam napraviti sada jedno poređenje. Da je to tako lako rešivo, onda bi rešila neka Vlada pre ove, očigledno da stvar nije jednostavna. Mislim da se nije nikada više uradilo, da smo se primakli jednostavno skidanju te omče oko vrata...

B92: Vi ste verovali da može da bude urađeno, vi ste čak i obećali da će biti...

Koštunica: Ne, nisam obećao, ja se nikada ne vezujem za datume, verujte, te datume pominju stranci, kao što i ovaj darežljiv predlog da Ahtisari saopšti neki svoj plan posle izbora u Srbiji. Ja sam rekao na to, prvo, uopšte ne postoji nikakav dogovor s nama, rekao sam, meni je to svejedno, da li će on pre izbora ili posle izbora, pre ili posle obrazovanja Vlade, neka on jednostavno obrazloži ako je naumio, a naumio je u našem prvom susretu kad je došao u Beograd 2005. godine da gura stvari u pravcu nezavisnog Kosova. Neka on izađe pred javnost, tu sad govorim o obrazu njegovom i onih koji će ga podržavati, i neka kaže da Kosovo treba da bude nezavisno suprotno Povelji Ujedinjenih nacija. Prema tome, nikada ja datume nisam pominjao, jednostavno, reč je o tim pritiscima i darežljivcima iz međunarodne zajednice koji dođu pa kažu - eto, nije do tada, ali trebalo bi da bude do tog i tog datuma. Ja, mislim, slegnem ramenima, jednostavno znam da se na taj način stvari ne rešavaju. To je prioritet, naš je interes, najviši interes Srbije, ma kako to čovek tumačio i znate, na neki način se pokazalo da smo bili u pravu. Vi ste videli da su krajem ove godine više zemalja članica Evropske unije rekle - pa, ipak nije trebalo prekidati pregovore...

B92: Više, ali ne većina, o tome govorimo, lepo je to, to je tačno što vi govorite, ali to je nekoliko zemalja članica Evropske unije...

Koštunica: Dosta ih je, ja sam razgovarao sa Solanom kad je ova loša odluka pala telefonom i on je isto rekao da to nije dobro, rekao je, doslovno citiram njega, to je suviše tereta, to je prevelik teret za Srbiju. Ljudi koji razumeju to, razumeju, ali ima onih drugih, jednostavno koji ne razumeju, ali ja hoću da vam kažem da ti drugi koji ne razumeju, kad vi znate koji su to, iz kojih delova Evrope dolaze, oni jednostavno hoće da ucenjuju Srbiju. Mi imamo obavezu prema svojih građanima jednostavno da taj posao završimo. Mi činimo maksimalno da završimo i ova Vlada je jako mnogo učinila, da je to lako uradio bi neko pre toga.

B92: Da li vi imate poverenja u BIA, VBA, u policajce koji rade u Srbiji, kome su oni lojalni, vama i da li su neki možda lojalniji Ratku Mladiću?

Koštunica: Ja imam poverenja u ljude koji su radili na ovom slučaju dosad. Istovremeno bih mogao postaviti jedno slično pitanje drugim zemljama koje se nalaze u nekoj vrsti sličnog problema, kao što znate, optuženih koji su izmakli pravdi ili koji treba da budu privedeni pravdi imate diljem sveta.

B92: Imate, ali mi se u ovom svom malom dvorištu... to nam je najvažnije. General Aca Tomić je prema saznanjima istraga o pomagačima Ratka Mladića biće, trebalo bi da bude proširena i na njega. Zanimljivo je da je njegov prvi komentar kada su mu novinari to saopštili bio - ja sam nevin, nisam pomagao u skrivanju Ratka Mladića, ukoliko se ovo nastavi ja ću se obratiti Vojislavu Koštunici. Koju vrstu zaštite on može da od vas očekuje?

Koštunica: Nisam tu njegovu izjavu čuo, ali jednostavno znam da je apsolutno... treba povući crtu, do 2002. godine, do aprila 2002. godine, tačnije rečeno dok nije donet zakon o saradnji sa Haškim tribunalom to je prosto stvar koja je bila neregulisana.

B92: Ali general Tomić kontaktira sa Mladićem juna 2002. godine...

Koštunica: Ja ne znam za to...

B92:.... kada je trebalo... pa, po optužnici važećoj...

Koštunica: Znate, 2002. godine se Mladić pojavljivao, po pričama u beogradskoj štampi i na nekoj stranoj, nekoj beogradskoj štampi na nekim svadbama i na sportskim utakmicama, u to neću uopšte da ulazim. Nas interesuje ovaj trenutak, zašto bi se bavili istorijom...

B92: Ali vi ste bili predsednik države, vi ste morali da znate u tom trenutku.

Koštunica: Ja sam kao predsednik države prvo morao da propljujem krv da se ta stvar pravno uredi, da se donese zakon o saradnji sa Haškim tribunalom i on je donet tamo negde 10.-11. aprila 2002. godine. I od tada su stvari počele da se odmotavaju kao što znate i predsednik države, ja sam ujesen 2002. godine dva puta učestvovao na predsedničkim izborima koji su dva puta propadali zato što je postojao nekakav cenzus koji je u međuvremenu ukinut. Dakle, bio sam okupiran oko svega toga i to je to...

B92: Ali ste tada izjavili da je Haški tribunal 13. ili 9. rupa na svirali, pa ste penzionisali Ratka Mladića, potpisali ukaz o penzionisanju.

Koštunica: Normalno, zato što sam to zatekao...

B92: Sve je urađeno samo se nije znalo gde...

Koštunica: Sve da stavimo u svoje vreme, jer jedna ista stvar stavljena u jednu godinu ili drugu godinu ima potpuno različito značenje. Dakle, neposredno posle 5. oktobra ja sam rekao da gledajući sa čime se Srbija suočava, dakle, da vas podsetim, ja sam pobedio na predsedničkim izborima, ali DOS nije pobedio na izborima za Parlament, on nije imao većinu, ja sam imao 500.000 glasova više od DOS-a. Trebalo je nategnuti na neki način tu koalicionu Vladu u koju je ušla SNP, koja je do juče sarađivala sa SPS-om. Zatim, šta nam se desilo, znate kakve su bile prilike u zemlji, i pobuna na jugu Srbije i pobuna u zatvorima i nestašica gasa, zbog toga sam između ostalog išao u Rusiju i sreo se sa predsednikom Putinom...

B92: I to je sve odložilo rešavanje...

Koštunica: Ne, ne, nego sam u tom trenutku rekao da je u odnosu na sve te probleme, na izgladneli narod, na to da li će se grejati ili neće se grejati ipak prva i najvažnija stvar nije na svetu. Ali sad ću vam reći još jednu stvar koju možda niste uočili, to je bilo mišljenje ne samo moje nego i mišljenje mnogih mojih zapadnih sagovornika, jer su oni u to vreme smatrali, recimo neki od njih izlazili kao Strob Talbot, ako se ne varam pomoćnik državnog sekretara, sa stavom da, bar kad je reč o Miloševiću, njemu treba da se sudi u zemlji. To je neko iz Haškog tribunala, portparol koji je bio već u to vreme Haškog tribunala je isto rekao to. Polazeći od toga  da oni tu stvar gledaju na taj način, a suočeni jednostavno sa prilikama u zemlji, ipak ja živim u Srbiji, celog života sam živeo i najviše mi je stalo da vidim kako ljudi žive, ja sam prosto smatrao da to nije najvažnija stvar. I na taj način, dakle, ne 2002. godine, podsećam vas, nego negde u septembru, oktobru...

B92: Sada je Hag najvažnija rupa na svirali, to nam sada kažete. I ako budete vi bili premijer nove Vlade kako će taj problem biti rešen i za koliko?

Koštunica: Taj problem će biti rešen jednostavno još intenzivnijom saradnjom, još boljom koordinacijom i sinhronizacijom svih ovih službi. Ja ću vam reći još jednu stvar, na nas stalno su vršeni različiti pritisci, možda se nije išlo u pravom pravcu. Ja ne mogu da se mešam u rad, naravno, pravosudnih institucija i ovih koje su se bavile tim slučajem, ali mislim da je, ukoliko je bilo ljudi koji su imali neke veze sa Mladićem, onda je bilo daleko uputnije pratiti ih nego preduzimati prema njima neke druge mere.

B92: To sada kaže i predsednik Nacionalnog saveta, ali sada je to kasno, ljudi su uhapšeni, podignuta optužnica, počelo suđenje...

Koštunica: Kako je došlo do toga? Pa, došlo je jednostavno zato što je bio onaj pritisak, odnosno ona ucena sa prekidom pregovora...

B92: Nije bio pritisak da se hapse jataci, nego da se hapsi Mladić.

Koštunica: Ne, ne, ja vam govorim o jednoj stvari da se insistiralo još jedanput na jednom besmislenom roku, uvek sam bio protiv njih, i u tom trenutku prosto možda je neko razmišljao o tome da je to bolji način da se dođe jednostavno do samog rešenja saradnje sa Haškim tribunalom iliti Mladića, kako vi volite više da čujete.

B92: Idemo sada na jedan kraći reklamni blok, a onda ćemo pokušati da od predsednika Vlade saznamo ko će s kim posle 21. januara.

Zalažete se za poštovanje zakona, to je svima poznato, kako onda objašnjavate činjenicu da se ministar policije sastaje sa prvooptuženim za ubistvo premijera Đinđića u trenutku kada taj slučaj već pripada istražnom sudiji?

Koštunica: Znate šta, reč je o čoveku, govorimo o Ulemeku koji nije običan prestupnik, radi se o vrlo krupnoj stvari i verujte, onog trenutka kad sam saznao za to, nisam bio izvan Beograda, prva stvar koju sam pomislio kakvog to uticaja može imati na prilike u zemlji...

B92: Njegova predaja ili susret sa ministrom...?

Koštunica: Ne, njegova predaja, ovde se ne radi o nikakvom susretu, ovde se radi o jednostavnoj stvari...

B92: O razgovoru.

Koštunica: Znate, kao rezultat tog razgovora je Ulemek osuđen na nebrojene višedecenijske kazne.

B92: To nije rezultat razgovora, to je rezultat sudskog procesa valjda.

Koštunica: Vi ste hteli da kažete da je susret ministra unutrašnjih poslova bio da do tih...

B92: Ja hoću da kažem da je to sporno...

Koštunica: Nije sporno, hoćete da vam kažem, to je čisto kao suza...

B92: ... da je prekršen zakon i da ministar policije nema šta da razgovara sa prvooptuženim...

Koštunica: On nije razgovarao sa njim ni o čemu što se tiče samog postupka i njegove odgovornosti, on je bio tu jednostavno da vodi računa o tome da li to na bilo koji način, ta predaja, može da ugrozi bezbednost države. I to je jedino što je uradio, to je postupak čist kao suza. Znate, ako je to problem onda zaista za mene je mnogo veći problem što Ulemek nije bio u zatvoru pre toga.

B92: A koje su to sile koje su mogle da ugroze stabilnost jedne države kada se predaje čovek sa debelim kriminalnim dosijeom?

Koštunica: Pa, vi znate naravno okolnosti, znate za šta se Ulemek teretio...

B92: To je neko jači od policije onda očigledno.

Koštunica: Ja ne govorim o tome jednostavno, ne radi se o sitnoj stvari, radi se o krupnoj stvari, znate da se vodi jedan veliki proces protiv svih onih koji su optuženi za ubistvo premijera Đinđića i potpuno je prirodna stvar da, znate, na jedan odgovoran način i brižan neko ko ima veze sa policijom, neko ko je na čelu te policije se u tom trenutku nađe tu. Nije reč ni o kakvom razgovoru, nije reč o nekim pitanjima koje postavlja istražni sudija.

B92: A zašto onda ne izađe... zašto ministar ne izađe i ne kaže - to je bilo to i to, nego se ispreda priča, postoji beleška s tog razgovora, ne postoji, ona je falsifikovana, inspektor u policiji nema pojma šta se to dešava? To nije onaj zakonski put kojim bi trebalo ići, slažete se s tim?

Koštunica: Ne slažem se, stvar je za mene potpuno čista, uostalom, beleška postoji, beleška ima interni karakter, ona se pravi jednostavno prosto da ostane kao jedan trag o nečemu što je urađeno i ta beleška takođe posvedočuje da se jednostavno neko ko je odgovoran, da je ministar policije Jočić, koji je odgovoran u toj situaciji našao samo na mestu prosto da vidi da li je sve u redu, a sve ostalo je u rukama istražnog sudije i kao što znate, Ulemek nije na slobodi nego je u zatvoru, ima više presuda i to je jedino što je bitno, da čovek nije na slobodi, da odgovara za taj proces za ubistvo...

B92: Pošto mi ne možemo da dođemo do ministra Jočića, evo, vas da zamolim, da li ste ga pitali da li je bilo obećanja, da li je advokatu Bagzija bilo obećavano da će odozgo, da je aranžman napravljen, dobićeš takav status, treba to da kažeš? I to se vezuje za ministra.

Koštunica: To je puka neistina, jednostavno, sve ono što mogu da vam kažem to je puka neistina kao i ovo. Mi vidimo da se jedan proces koji je zastao odvija i dalje, da je jedan optuženi uhapšen u Grčkoj, da je jedan uhapšen ovde, a ni jedan ni drugi nisu uhapšeni pre toga. Pravo pitanje je da postavite nekoj prethodnoj Vladi zašto ona to nije uradila, mislim, veliki broj ljudi je bio pohapšen kao što znate u operaciji "Sablja", pa ovi nisu pronađeni. Oni su pronađeni naknadno i hvala Bogu, najvažnije je da to vodi jednom ishodu da se jedanput dođe do toga ko sve stoji iza ubistva Zorana Đinđića.

B92: Kakav je vaš stav prema suđenju za ubistvo Zorana Đinđića?

Koštunica: Pa, pratim ga, jednostavno to je stvar suda, mislim da je veoma važno da dođemo do istine i po najavama, jednostavno, predsednice sudskog veća, mislim da će to biti relativno brzo.

B92: A kakve signale u javnost... kakav rezultat          u javnosti mislite da imaju izjave zvaničnika koji kažu - optužnica je na klimavim nogama, kako javnost gleda činjenicu da niko iz vlasti ne prokomentariše pojavu nekakvih momaka sa ružama, da se knjige prvooptuženog prodaju u nekada čuvenoj, uglednoj i cenjenoj Prosveti? Da li mislite da vam je dužnost kao predsednika Vlade bila da možda to negde prokomentarišete?

Koštunica: Pa, znate šta, možda sam i prokomentarisao, možda ste vi to propustili.

B92: Hajde, evo sada prokomentarišite.

Koštunica: Ja vam kažem, možda sam prokomentarisao, neću više puta to ponavljati.

B92: Mislite da su ove knjige na mestu, da je...?

Koštunica: Ima mnogih stvari, mogu vam reći, ima zaista i drugih stvari koje mogu biti neobične, neke možda do kraja nisu regulisane kada je reč o tome šta se može u knjizi, šta se može u štampi, šta se može na bilbordu. Ima tu različitih stvari, očigledno da ima puno stvari koje tek treba da budu pravno regulisane. Mislim, na neki način neobično deluje da na ovoj izbornoj kampanji se pojavljuje jedan čovek sa poternice na bilbordima, je li tako, i to je možda neobično, ali prosto, to je tako, nema pravila koje bi to regulisalo.

B92: Čovek koji je pobegao, ne zna se kako, i nije jedini koji je pobegao a ne zna se kako, postoje optužbe za teške pronevere i velike...

Koštunica: Ima mnogo, mnogo čega, otvorili bi posebno pitanje, moglo bi zaista biti...

B92: Ko je kriv što se pojavljuje čovek sa poternice?

Koštunica: Jednostavno vam kažem da nema tu nekog utvrđenog pravila. U jednom trenutku ćemo imati sigurno mnogo više pravila koje neće ni na koji način ugroziti slobodu štampe, neće ugroziti slobodu izbornih kampanja, ali će biti više nekih pravila nego što imamo do sad. Mislim, sad imate, uzmimo samo štampu, uzmimo medije, zaista imate svega jako, jako mnogo nedopustivog sa nekog pravnog stanovišta, ali još neregulisanog, sa moralnog više nego nedopustivo. Treba vremena da se to sve uredi.

B92: Još jedna teška tema, ovih dana mnoge moje kolege pokušavaju da vas isprovociraju, da vas ubede da kažete, posle izbora 21. januara ukoliko se obistine prognoze i predviđanja analitičara, vi ćete imati priličan broj glasova, ali nedovoljan da sami formirate Vladu. Koga vidite kao svoje partnere?

Koštunica: Pa, neću vam to reći iz jednostavnog razloga što sam zaista ne samo rečju, ne samo deklarativno nego i stvarno onim što činim, da tako kažem, evropski opredeljen. Kad kažem evropski opredeljen to znači jednostavno da se u normalnom demokratskom evropskom svetu apsolutno pre izbora ne govori ko će s kim posle izbora.

B92: Ali vi ste govorili s kim nećete, pa, evo, da preformulišem, s kim nećete i da li ta knjiga ostaje na dva slova ili...?

Koštunica: Ne, ne, nisam govorio ni sa kim neću, jednostavno...

B92: Stranka je rekla da neće sa LDP-om i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Koštunica: Ne ulazim u to...

B92: Bilo je više izjava, i vi ste govorili.

Koštunica: Radi se o vrlo dijametralno suprotnim stavovima, ne znam da li sam ja govorio, radi se o potpuno dijametralno suprotnim stavovima i verovatno je to rečeno na taj način           , rečeno je pre izbora.

B92: A da li su vaši stavovi dijametralno suprotni sa Srpskom radikalnom strankom?

Koštunica: Ne, ja ću vam reći jednu stvar, pre izbora se to ne govori, to je nešto što niko u bunilu ne bi uradio u nijednoj normalnoj demokratskoj državi, računajući ove stare demokratske države i računajući ove koje su nedavno ušle u Evropsku uniju, iz prostog razloga što onog trenutka kada to uradite vi delimično otkrivate karte, vi pokazujete neku svoju slabost ili nešto drugo. Mislim, to nije pravilo...

B92: Ali takođe pokazujete i poštenje prema biračima. Ako sutra glasam za vas hoću da znam da li sam dala glas i kome još...

Koštunica: Pazite, to bi onda značilo ograničavanje nečega što je sloboda stranačkog delovanja. Stranka ima pravo da izađe na izbore, ako ne može da dođe sama do određene većina ona može da  pravi određene koalicije, ako njeni birači smatraju da ta koalicija nije ispravna oni će je jednostavno u javnosti ili na sledećim izborima kazniti zbog toga. Ali, niko, verujte, zaista, razmišljao sam o svim zemljama, nađite mi jednu jedinu zemlju, od Slovačke ili Rumunije i Bugarske, da je neko pre izbora rekao - sa ovim hoću, a sa ovim neću, to se ne govori.

B92: Ne poznajem dovoljno Slovačku i Bugarsku, ali mi se nekako činilo da postoje stranke sa kojima zaista nemate... još stranaka sa kojima ne bi trebalo da imate nekih dodirnih tačaka.

Koštunica: Ovo je evropski standard, mislim, nije važno s kim da, s kim ne, na kraju krajeva, stvari su potpuno jasne, vi znate politiku Demokratske stranke Srbije i ako joj se nešto može pripisati to je doslednost od kad postoji, čak neki kažu da se u tome i preteruje. Prema tome, ako znate tu politiku, ako znate šta govorimo u kampanji, ako znate šta smo radili za ove tri godine, za manje od tri godine, za ovih hiljadu dana, pa nemojte postavljati to pitanje, jednostavno stvari su jasne same po sebi. Ja vam kažem, pre izbora prosto mi ne pada na pamet da to kažem, jer ipak sam se malo bavio političkim strankama, doktorirao sam na njima, doktorirao sam na opoziciji, znam kako te stvari izgledaju.

B92: I dobili ste ovih dana novi nadimak - ujedinitelj, Koštunica ujedinitelj, imate ambiciju da ujedinite tu navodno podeljenu Srbiju na prvu i drugu. Čini se da vam dobro ide, možete sa svima, napravili ste... dakle, u koaliciji ste sa gospodinom Ilićem, tu je gospodin Dragan Marković Palma, u Nišu odlično sarađujete sa Smiljkom Kostićem, nekadašnjim kadrom Socijalističke partije, Socijalistička partija vas je podržavala u Parlamentu. Izgleda da samo ne možete sa Demokratskom strankom, zašto?

Koštunica: Pa, ja sam rekao, jednostavno takav je sporazum napravljen 2004. godine kad je Vlada obrazovana. Duboko sam uveren... jednostavno, mi smo vodili razgovore i sa Demokratskom strankom. Stvar je krajnje jednostavna, razgovarao sam danas sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Janom Kubišom, koga znam kao i većinu Slovaka godinama naravno, i onda smo govorili o tim koalicionim kombinacijama i rekao sam da oni imaju vrlo, vrlo originalnu koaliciju, kao što znate, to je jedna socijaldemokratska stranka i dve prilično nacionalne, mi bi rekli, onako dosta jako nacionalne stranke, da ih ne kvalifikujem dalje. Jedna je zapravo izdanak ove Mečirove stranke. Dakle, eto, i u toj zemlji su... On je rekao odmah na to - ali, mi smo u Evropskoj uniji, ja sam rekao - slažem se s vama, mi možemo da budemo manje originalni, ali ono što je bitno, kada smo Vladu sastavljali, naravno razgovarali smo sa svima, razgovarali smo sa Demokratskom strankom. Za nas je bilo veoma važno da proizvedemo ovaj cilj koji je postigao ovaj rezultat koji smo postigli, i taj smo postigli i ja sam time jednostavno zadovoljan.

B92: Ali vi dosta okolišate sada, dakle, Demokratska stranka... evo, rekli ste pre neki dan - biraćemo koalicione partnere po tome... među strankama gde se programi podudaraju. Što se Kosova tiče, a to je vama jako važno bilo i do sada i sada, postoji potpuno slaganje mišljenja sa Demokratskom strankom. Evropske integracije, pretpostavljam takođe. Šta je to osim sujete obostrano koja se nama čini, tako nama izgleda, dozvolićete.

Koštunica: Ne, nema nikakve sujete, izvinite, nemojte mi pripisivati... Onda vam se čini potpuno pogrešno i mogu reći priviđa. Mislim, ja zaista da sam sujetan čovek radio bih nešto drugo, ne bih radio ovo što bih radio, ne bih plaćao ovu cenu koju plaćam. Jednostavno, i pitanje Kosova o kome se mi slažemo, mi ćemo razgovarati sa svima posle izbora, već prema rasporedu, prema odnosima snaga, ali u ovoj novoj situaciji kao što znate svemogući specijalni izaslanik generalnog sekretara posle naših izbora, je li tako, treba da se obrati sa svojim predlogom. Mi hoćemo jednostavno još jasnije da definišemo stvari, do sad smo išli dosta usaglašeno, sa jednim stavom, kad je reč o Kosovu. Moramo još jedanput se zapitati nad svim mogućim posledicama i jednog i drugog rešenja i oko toga napraviti koalicioni dogovor.

B92: Ali zar nije bolje da onda to rade, da se zapitaju po tim pitanjima najmoćnije stranke demokratskog bloka?

Koštunica: Razgovaraće, svi ćemo razgovarati o tome i zaista, ne vidim nikakvog razloga da... Znate, ako je to jedina stvar koja našu javnost zanima...

B92: Pa, zanima, našu javnost zanima zašto nisu sporni svi ovi ljudi, a sporan je samo Božidar Đelić.

Koštunica: Ne, zato što našu javnost zanima nešto što ne zanima javnost u mnogim drugim zemljama koje sam ja pominjao...

B92:.... specifičan slučaj...

Koštunica: Nije specifično, nego je to u interesu naše javnosti, pomalo i vi kumujete ili kumuje neko spolja koji jednostavno hoće da pravi još gušću čorbu od svega toga ili da jednostavno lovi u mutnom. Zato vam kažem, i zbog tog spolja koji se meša u naše stvari i debelo se meša i zbog vas koji imate taj interes koji je meni potpuno nelegitiman, da govorim o tome kako će izgledati koaliciona vlada posle izbora. Ja vam kažem to ćemo videti posle izbora.

B92: Vi ste taj koji ste govorili svojevremeno o koncentracionoj vladi, o neophodnosti ujedinjavanja stranaka i političara zarad nekih ciljeva, pa mislim da je pitanje potpuno logično.

Koštunica: Postigao sam to, postigao sam donošenje Ustava, na taj način, na jedan indirektan način smo imali...

B92: Ta priča je završena, sada se ide dalje.

Koštunica: Hvala Bogu, ali da nije bilo tog napora naravno ne bi bilo Ustava, a gde bi se Srbija nalazila bez Ustava i gde bi Kosovo bilo bez Ustava da ne govorim.

B92: Kažete da ste najuspešnija Vlada posle '45. godine, to sam danas čula... Ne, niste vi rekli, to je danas rekao gospodin Aleksandar Popović u Novom Sadu, ako sam to dobro razumela, da nijedna Vlada nije ovoliko uradila. Pa, sad da se podsetimo nekih predizbornih... nekih obećanja s početka mandata. Dakle, jeste donet Ustav, jeste rešeno pitanje Crne Gore, doduše ne onako kako ste vi to želeli, ali nema Evropske unije, nema saradnje sa Haškim tribunalom, broj nezaposlenih je sada dosegao cifru milion i to je veliki problem, nisu rešena sva politička ubistva i pre i posle 5. oktobra, to ste takođe obećali, revizija privatizacije, borba protiv tajkuna. To su sve bila obećanja, a onda vas je udarila realnost i onda ste postali predsednik Vlade i shvatili... i onda su se u vašem mandatu dogodile i trgovine mandatima u Parlamentu i sporna glasanja. Kako se osećate na primer kao premijer, kao predsednik Vlade u čijem je sazivu ministar Dinkić na onaj način podneo ostavku?

Koštunica: To je njegovo pravo.

B92: Ali, mislim, vi ste čovek koji se drži zakona, dakle, podnosi se ostavka koja se zavodi dva dana.....

Koštunica: Ne ulazim u to, raspisani su izbori...

B92: To se sve kvalifikuje za aferu.

Koštunica: Raspisani su izbori. Hoćete da kažete da je to afera? Da jednostavno nešto što sam obećao i 2000. godine i 2004. godine, da onog trenutka kada Srbija dobije novi Ustav biće izbora. To se i desilo jednostavno i sve to drugo je potpuno nevažno.

B92: Da, ali bilo vam je vrlo važno kada su vaši mandati dovedeni u pitanje, tada vam je to bilo vrlo važno, kada su mandati SPO-a oduzimani onda to više nije bilo važno.

Koštunica: Potpuno su drugačije okolnosti, sad da se bavimo time, potpuno su drugačije okolnosti.

B92: Dogodilo se.

Koštunica: Ali različite su okolnosti...

B92: Postoji istraga o kupovini poslanika...

Koštunica: Hoćete da kažete da je bilo ko iz ove stranke kupovao poslanike? Hoćete da kažete da je bilo kome iz ove stranke palo na pamet da  otme 45 mandata bilo kojoj drugoj stranci, jednostavno da izbaci 45 ljudi iz Parlamenta? Pa, nemojte mi pričati, a možemo se vratiti na...

B92: Nije bitan broj, bitno je da li se desilo, događalo se i u novom sazivu...

Koštunica: Imam jedan problem, znate, vi ste postavili 5-6 pitanja ili malo više od 5-6.

B92: Moguće, hajde da idemo redom.

Koštunica: Hajde da idemo redom naravno, da vidimo. Crna Gora...

B92: Ne bih o Crnoj Gori, mislim da je to apsolvirano, mislim da građane u Srbiji pred izbore više interesuju...

Koštunica: A zašto ste vi to pomenuli? Neispunjeno obećanje?

B92: Ne neispunjeno obećanje..

Koštunica: Šta? Onda ste ga strpali u kategoriju neispunjenih obećanja, u čemu je stvar?

B92: Nezaposlenost, milion.

Koštunica: Pa, jeste, kao što znate, nešto manje od milion, mnogo novih zaposlenih, restrukturiranje velikih preduzeća, 4 milijarde ulaganja u ovu zemlju, nastavlja se i sa gasovodom i sa koncesijom za put Horgoš - Požega i sve ostalo. I to je prosto nešto što će stvari pokrenuti, jednostavno, nešto je trebalo obaviti, znate, da je taj problem lako rešiv onda bi neko našao te 4 milijarde pre nas i onda bi neko zaposlio te ljude, ali sada polako počinju da dolaze plodovi nečega što je urađeno. Kroz taj rast zemlje koji je nesumnjiv i na kome svi odaju priznanje, ako neko ima sumnje može da vidi Brisel, može da vidi Evropsku banku za obnovu i razvoj, činjenicu da dva puta Evropska banka za obnovu i razvoj ocenjuje Srbiju kao zemlju koja je lider u brzini...

B92: U regionu.

Koštunica: U regionu, hvala Bogu...

B92: U regionu gde se poredimo sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom.

Koštunica: Pa, nisu to jedine zemlje, izvinite, malo je širi...

B92: Ja mislim da oni tako definišu region, Bugarska i Rumunija već pripadaju nekom drugom regionu.

Koštunica: U to vreme nisu pripadale, nisu pripadale u to vreme, izveštaj je od ranije, prema tome, imate to, jednostavno, imate ta ulaganja, imate jedan trenutak da... mislim, čak i mi možemo da ulažemo u druge, govorim o Telekomu Srbije u Telekom Srpske, imate jedan veliki deo duga vraćen, koji se vraća brže nego što je trebalo i penzionerima, stara devizna štednja. Sve to ostalo, to treba raskantati, te dugove, i restrukturiranje preduzeća koje je započelo i javnih preduzeća i to je prosto nešto što će sada dati rezultate. Preko noći nije moglo, da se to rešava čarobnim štapićem onda bi neko pre svih nas namakao te četiri milijarde...

B92: Dobro, tri godine su teško period koji se može opisati kao preko noći. Koliko u tom restrukturiranju srpske privrede važnu ulogu imaju tajkuni?

Koštunica: Pa, znate šta, ono što mogu da vam kažem i što možete vrlo lako da vidite, vi znate kakva je politika Vlade Srbije, ako možete da dokažete da su na nju uticali tajkuni i da ovo naše zalaganje za Kosovo, za stabilnost institucija, za ovolike mafije koje su sasečene, pa znate šta, neka se neko ne igra i neka mi ne priča o tome da se nije krenulo u obračun sa mafijama, sa korupcijom, sa organizovanim kriminalom. Da li je više nego pre - pre toga nije bilo ničega, bila je neka priča o tome da treba čistiti Augijeve štale....

B92: Đinđićevoj Vladi zamerali ste da je održala ljude koji su se obogatili u Miloševićevo vreme. Vi ste se sa nekim od tih ljudi... nastavili kohabitaciju, ako smem da upotrebim taj nepopularan izraz. Objavljeno je u novinama da ste se bar dva puta sreli sa Miloradom Miškovićem i Milanom Bekom, da ste ih jednom čak mirili kada su se sukobili oko... kada je postojao nekakav problem oko C Marketa. Sigurno vam je poznato, znam da vam je iz Brisela dolazilo upozorenje da se u Srbiji stvaraju monopoli, da se tržište ukrupnjava...

Koštunica: Nije dolazilo upozorenje... naprotiv, dolazilo mi je...

B92: Oni kažu da su vam slali... Zanimljiva im je Delta, zanimljiv im je Agrokor, zanimljiv im je taj aranžman i misle da ćete u narednom sazivu, ako budete premijer opet, morati da razbijate nešto od tih monopola da biste se uskladili sa evropskim standardima.

Koštunica: Ja vam kažem jednu stvar, prvo, imate privredu koja je zabeležila rast, drugo, imate obračun sa korupcijom. To je sve više nego što je bilo, ja kažem, hvala Bogu, sutra će nekom biti lakše. Ja bih voleo da mi nismo imali ove probleme da rešavamo, a sve ovo ostalo što vi pričate, mislim, jednostavno o aberima koji dolaze iz Brisela, jednostavno nije tačno. Ja imam prvo sve normalne zvanične izveštaje, oni se ne bave na taj način...

B92: Znate da jedan čovek u Knez Mihailovoj poseduje 50 lokala, radnji, to morate kao predsednik Vlade da...

Koštunica: Ne znam, raspitaću se, ali mogu da vam kažem da...

B92: Ne zanima vas poreklo....?

Koštunica: Nemojte da me prekidate samo za trenutak. Mogu da vam kažem jednu stvar, da možete da budete potpuno spokojni, na osnovu ovakvog obračuna sa svim ovim mogućim mafijama, da jednostavno niko neće biti pošteđen, niko neće biti privilegovan, nijedan tajkun u Srbiji ako se ogrešio o zakon. To mogu da vam kažem jednostavno, a za dokaz imate ovo što je do sad urađeno, a nađite mi jednostavno nešto slično da je urađeno u prethodnom periodu, nije.

B92: Sada je bio utisak da je jedini tajkun koji se našao na udaru bio Bogoljub Karić i to onog trenutka kada se politički aktivirao. Do tada je bio prihvatljiv, čak i vašem i našem ministru Velimiru Iliću, koji je 2004. godine sa njim imao poseban sporazum, domaćinski.

Koštunica: Postoji zakon, on se primenjuje na sve. Naravno da je bolje... ono što mogu zaista reći citirajući jednu pravničku maksimu jeste da što se ove Vlade tiče pravda je dostižna, a voleo bih da je brža nego što jeste, ali budite uvereni da će biti tako.

B92: Spremni ste da u narednom mandatu ispitate poreklo imovine najbogatijih ljudi u Srbiji?

Koštunica: Nemam nikakav problem s tim, sve pod odgovarajućim propisima, po evropskim standardima, o svemu će se voditi računa, naravno.

B92: Govorili ste i da ćete preispitati privatizaciju, veoma ste imali mnogo kritika kada je to radila prethodna Vlada. Jesu pokrenute neke revizije, ali je mnogo više predmeta koji su prošli. To ste prihvatili kao realnost?

Koštunica:Pa, znate šta, to je stvar sudova i policije i tužilaštva, mislim, nešto u šta ne mogu da se mešam. Sve to bi moglo da funkcioniše brže nego što ide, ali nije to tako jednostavno, zavisi od ljudi i nije malo toga. Kad pogledate, jednostavno, listu, spisak ljudi koji je vezan za nekoliko ovih mafija, nije to mali broj i nije tako jednostavno raspetljati, utvrditi sve činjenice. To je sve rađeno vrlo pažljivo, skrupulozno i počelo je da daje rezultate. Dakle, ta borba protiv korupcije je počela da daje rezultate. Ovi ekonomski pokazatelji o kojima vam govorim daje rezultata, to me jednostavno uverava u tome da u narednoj godini mi možemo da krenemo u nešto što je zaista najvažnije, a to je obračun sa nezaposlenošću i obračun sa siromaštvom.

B92: Mnogo ste kritikovali kandidata... prvo je traženo da sve stranke imenuju osobu u kojoj vide mandatara, onda kada je Demokratska stranka imenovala Božidara Đelića, zamerili ste mu savezništvo sa Bogoljubom Karićem. U vašem okruženju su radili ili rade ljudi koji su nekada bili veoma bliski sa Bogoljubom Karićem, ali ne nalazite da je to veliki problem.

Koštunica: Nije reč ovde o bliskosti, nije reč o prijateljstvima, ko se s kim druži, nego je reč jednostavno o tome da li je u slučaju Karića, da li je u slučaju tog vraćanja iznosa Kariću iz budžetske rezerve mimo odluke Vlade, bez odluke Vlade i pored toga što je postojala drugačija sudska presuda, da li je to urađeno po zakonu ili ne, a sve ostalo je potpuno nevažno, mislim, ko se s kim druži... Ja lično nemam vremena za tu vrstu prijateljstva sa poslovnim svetom, ali to je prosto jedino važno.

B92: Da li možete da zamislite situaciju da vi niste premijer?

Koštunica: Mogu, kako da ne, jednom sam bio u prilici da nisam, bio sam predsednik Republike, pa posle toga nisam bio predsednik Republike.

B92: Sada ne izgledate tako, izgledate kao čovek... ustvari, za vas se kaže da ste čovek koji u ove izbore ulazi najmirnije zato što mu je pozicija najlagodnija, kako god da bude, kakav god ishod da bude imate šanse da ponovo budete premijer upravo zato što se ne libite savezništava ni sa jednom strankom.

Koštunica: Iz jednog drugog razloga koji vam uopšte ne pada na pamet, a to je da ako čovek radi nešto što je ispravno onda može da bude potpuno miran, ma kakav bio ishod. Nekad jednostavno možete učiniti nešto što je politički, što je moralno ispravno, možete biti trenutno na gubitku, ali pred sobom, kad se pogledate u ogledalo niste na gubitku, ja sam utoliko miran.

B92: Da li mislite da je ispravno da ako ne dobijete najviše glasova, ako vaša koalicija ne dobije najviše glasova, da vi budete novi, stari premijer?

Koštunica: Neću uopšte da se bavim time....

B92: A da li je to... hajde, filozofski, pravno, da li je taj princip ispravan?

Koštunica: Da vas podučim, to nema veze ni sa filozofijom ni sa pravom...

B92: Sa etikom, sa moralom...

Koštunica: Nema veze, nažalost, nema veze. Ima veze naravno, ima veze sa nekim političkim pravilima, ta pravila kazuju da se o tome ne govori sada...

B92: Da li je politički pravilno?

Koštunica:Ne, političkim pravilima, ne da li je politički pravilno... Ta pravila politička govore jednostavno da o svemu ovome nema razloga da se razmišlja u problemima koje rešavamo svakodnevno, a i tamo gde nema tih problema koje Srbija ima, nema problema za tu vrstu znatiželje. Meni ona na momente deluje patološka, potpuno neobjašnjiva. Sačekajmo izbore i onda ćete videti jednostavno.

B92: Nekada su vas kritikovali, to vam je sigurno poznato, govoreći da ste salonski političar, da ne izlazite dovoljno u masu. Sada se pokazuje jedno vaše drugo lice, na mitinzima ste u jednoj vrlo populističkoj kampanji, odrekli ste se, kažu i plave boje Demokratske stranke Srbije, pa ste sada nekako crveni, dosta podsećate na Socijalističku partiju Srbije.....

Koštunica: Ne, podsećamo na zastavu Srbije.

B92: Radite i slične slogane, Milošević je govorio - Srbija se saginjati neće, vi govorite - Srbija se uspravila, a vaša poruka biračima je - Živela Srbija.

Koštunica: Pa, znate šta, reći ću vam da sam ja imao do sad dve populističke kampanje, upotrebljavajući izraz koji ste vi upotrebili, nije mi jasno do kraja šta on znači. 2000. godine kad sam pobedio Slobodana Miloševića, naputovao sam se po Srbiji, govorio sam jednostavno u nebrojeno mnogo mesta, ima tih stotinak mesta u kojima sam govorio, gde god su me sačekali, na ulicama, sa krovova automobila, kamenovan sam u Kosovskoj Mitrovici kao što znate, govorio sam najžešće, sipali su me bojom i svim i svačim u Leskovcu, svega toga se sećam. To je bila žestoka kampanja. Još jednu takvu kampanju sam vodio septembra-oktobra 2000. godine na jednim izborima koje sam takođe dobio, protiv Miroljuba Labusa, dobio sam više glasova nego što sam dobio protiv Slobodana Miloševića. To je isto bila vrlo, vrlo... kampanja u narodu, prema tome, ne vidim...

B92: Ali ova je nekako baš u desetercu, nemojte da mi zamerite na tom opisu, Srbija ima svoje ja, Uspravili smo se... Mislim, kojoj publici namenjujete....?

Koštunica: Svi govori, reći ću vam odmah, sve ono što sam govorio u kampanji je dobro promišljeno, unapred pripremljeno i jednostavno je programski. Govorio sam u Vojvodini na jedan način, govorio sam u Kruševcu na drugi, u Kraljevu na treći, uvek sam vodio računa... I to ima sadržine, znate, ako se vi uhvatite za jednu reč, kao što smo se vrteli u početku oko hapšenja i privođenja, znate ja govorim 10, 15 minuta, nekada i više i to je celina mog izlaganja i to je celina poruke. A ta crvena boja neka vas ne brine, ona je prva boja na srpskoj zastavi i na našim posterima...

B92: Kao i plava...

Koštunica: I na našim bilbordima se nalazi i crvena i plava i bela i možda nekome nije po volji, nalazi se i grb i sve ostalo.

B92: Da li je programski osmišljen i vaš odlazak ispred savezne Skupštine i vaše prisustvo na proslavi, dočeku pravoslavne Nove godine? Kako ste se osećali kada ste stajali ispod bine na kojoj je pevala Svetlana Ražnatović, koja vas je pozdravila kao našeg premijera ujedinitelja?

Koštunica: Reći ću vam nešto, ja se sećam Novih godina iz mladosti, to je bilo poodavno, sećam se tih Novih godina koje su bile zabranjene. Jednostavno, taj komunistički režim, njegovi izdanci još uvek žive, njihovi potomci još uvek žive, sad su se pretvorili u demokrate...

B92: Neki su se preobukli, bogami, u Demokratsku stranku Srbije...

Koštunica: Ima ih daleko na svim stranama...

B92: Na svim stranama ih ima...

Koštunica: Ima ih na svim stranama, ovde ih ima najmanje...

B92: Da se vratimo na koncert...

Koštunica: Reći ću vam nešto, jednostavno, Srbi i Rusi pride, se jedino drže starog kalendara, imaju običaj da pored Božića koji slave 6. badnje veče, 7. sam Božić, proslavljaju još jedan dan, to je Nova godina. To je bilo nekad zabranjeno,kafane su u moje vreme zatvarane u 11 sati, a onda su svi oni koji jednostavno nisu hteli da dopuste tu besmislicu da im neko određuje kada može, šta može, šta mogu da slušaju, druga Tita mogu, ove druge pesme ne mogu. To se sad ponovo javlja, opet se javlja taj izbor, možete slušati jedne pesme, druge ne možete, u pitanju koje vi postavljate. Dakle, onda je narod izlazio na ulice koliko se moglo, manje nego sada. Ja sam smatrao da u skladu sa svim ovim, obnovom nečega što je državnost Srbije, sva ova njena obeležja, zastava, grb, himna, Ustav iznad svega, da treba da se vratimo tom običaju. Ove godine je to bio, do sad i nekako, ali ove godine je zaista bio poziv da cela Srbija, u svim gradovima, Beograd najviše proslavi Novu godinu, jer ipak je to deo nečeg, našeg identiteta.

B92: To smo sve shvatili, ali ja vas pitam kako ste se osećali kad ste slušali estradnu umetnicu Svetlanu Ražnatović, koja to jeste, ali je i udovica optuženika za ratne zločine, čoveka sa debelim kriminalnim dosijeom...

Koštunica: Dok ne završite rečenicu ja znam šta ćete reći...

B92: Osoba hapšena u akciji "Sablja". Mislim, kako ste se osećali?

Koštunica: Je li osoba optužena u operaciji "Sablja"?

B92: Hapšena u akciji "Sablja".

Koštunica: Ja vas pitam da li je optužena? Pa, 10.000 ljudi je optuženo...

B92: Pa, je li to najvažnije?

Koštunica: Pa, veoma je važno, zato ste i rekli da je hapšena, ja vam kažem da li je optužena. Da vam kažem jednu stvar, hteli smo jednostavno, to smo uradili zbog naroda u Srbiji, zbog onih 100.000, 200.000, koliko god ih je bilo u Beogradu, oni su se osećali divno, vi možda niste...

B92: Ali, kako ste se vi osećali?

Koštunica: Čekajte, pobogu, da vam kažem... Ja sam se osećao dobro, osećao sam se sjajno, osećam se dobro iz prostog razloga zato što smo i u tom slučaju, to reče direktor CESID-a i dobro je to uočio, zato što smo i u tom slučaju uspeli ono što je politika Demokratske stranke Srbije, mada meni nije stalo do toga, zaista mi je stalo do dočeka Nove godine, da jednostavno okupimo celu Srbiju. Dakle, bili su i narodnjaci, i jedni i drugi i treći, i sviralo se celu noć i narod je bio zadovoljan i nije bilo incidenata, nije bilo povređenih, nije bilo petardi, svi su uživali...

Koštunica: Ali, gospodine Koštunica, ispada da to nije zbog vas nego zbog Cece, jer izgleda da niko drugi osim Ražnatovićeve nije mogao to da učini.

Koštunica: Ja ću vam reći još jednu stvar, bilo je mnogo izvođača, oni su svi saslušani, a što se tiče Svetlane Ražnatović, podsetiću vas da je bio jedan koncert koji je ona organizovala na Ušću ovog leta, negde u junu ili julu mesecu, da je bio itekako posećen. Pritom vam nije palo na pamet da postavite ovo pitanje koje postavljate sada...

B92: Pa, nisam vas videla u publici tada, niste bili na tom koncertu.

Koštunica: Pratio sam, nisam bio u Beogradu, tako da sam pratio koncert, gledao sam ga na televiziji.

B92: Na tom koncertu je inače ona pesma koju je pre neko veče posvetila vama, posvetila svom pokojnom suprugu, ali dobro, kažete da ste se tamo dobro osećali, ja to prihvatam kao...

Koštunica: Osećao sam se dobro i kad sam slušao to veče zato što sam video da se narod dobro oseća, osećao sam se dobro kad sam slušao taj koncert na Ušću. A sad ću vam reći još jednu stvar, ko je bio jedan od glavnih sponzora tog koncerta, da li znate?

B92: Ja sam pročitala da ste...

Koštunica: Ne, ne,  govorim vam o Ušću.

B92: Ne.

Koštunica: Hajde, pogodite...

B92: Pa, evo, recite nam, pošto imamo malo vremena, da ne pogađam...

Koštunica: Jedanput, dvaput, triput, Folksvagen, Nemačka. Dakle, niz sponzora iz sveta, jedna ekipa italijansko-nemačka koja je jednostavno pripremala ceo taj koncert. Znate, to je estrada, to je zabava, to je jedan deo, jedna muzika koja se sviđa jednom delu sveta, kao što se nekom drugom sviđa Bora Čorba, moj prijatelj, i mnogi drugi. Dakle, to je ono što je bitno, vama ne bi palo na pamet jednostavno sada da okrenete, da stavite prst na čelo i da kažete - kako je mogao Folksvagen, Nemačka da stane iza jednog... B92: Nije mi Folksvagen na izbornoj listi, ali dobro, razumem, to su vaši argumenti. Hvala vam što ste bili gost Televizije B92. Nadam se da ćemo se videti pre isteka roka od tri godine, toliko nam je trebalo da ugovorimo ovaj susret.

Koštunica: Znate šta, ja sam isto rekao da smo se mi videli... da sam za ove tri godine bio samo na jednoj televiziji, vi ste druga televizija i time ja zaista mislim da sam učinio jedan gest prema vašoj televiziji. Kao građanin Srbije sam bio jedino više puta na javnom servisu Radio televizije Srbije, i to je potpuno prirodno, kao što je to jedini dnevnik koji gledam moram vam reći, sve drugo pratim na drugi način.

B92: Hvala vam puno, nama odgovara da zadržimo taj povlašćeni status. Bio je ovo predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u intervjuu specijalnom za Televiziju B92. Hvala vam, ostanite uz naš program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: