Asanž pred sudom protiv izručenja

U Londonu se nastavlja saslušanje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, čije izručenje traži Švedska zbog navodnih seksualnih delikata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2011.

09:54

Default images

Tokom dvodnevnog saslušanja biće odlučeno hoće li Asanž biti izručen Švedskoj ili neće.

Asanžova odbrana zasnivaće se na tome da ekstradicija u Švedsku nije zasnovana na podignutoj optužnici već na potrebi Asanžovog ispitivanja. Takođe, odbrana će insistirati i na tome da bi ga izručenje odvelo u zatvor Gvantanamo, a ne u Švedsku.

Podsetimo, Asanža su za seksualne delikte optužile dve žene koje su s njim bile u kontaktu tokom njegove posete Stokholmu prošle godine.

Međutim, Asanž je u žižu svetske javnosti došao kada je njegov portal počeo da objavljuje poverljive depeše američke diplomatije, zbog čega SAD traže način da curenje u javnost poverljivih dokumenata Stejt departmenta podvedu pod neko krivično delo, što bi omogućilo da se protiv Asanža podigne optužnica i on izvede pred američki sud.

Zbog toga Asanžovi advokati tvrde da je krivični postupak u Švedskoj zapravo povezan sa curenjem američkih depeša i da je politički motivisan, zbog čega smatraju da bi osnivač Vikiliksa, umesto u švedskom zatvoru, mogao završiti u zatvoru u zalivu Gvantanamo, kao i da bi pred američkim sudom mogao biti osuđen na smrt.

Po evropskom zakonodavstvu, osumnjičena lica nije moguće isporučiti u zemlje gde bi ona mogla doći pod udar smrtne kazne.

S druge strane, mnogi pravni eksperti kažu da su tvrdnje u vezi sa privođenjem u Gvantanamo preterane, a Švedska odlučno odbacuje optužbe da postupa pod pritiskom SAD i tvrdi da Asanža od ekstradicije u Ameriku štite stroga evropska pravila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: