Po čemu se razlikuju Goša i Fijat

Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom štrajka u Goši da je to privatna firma koja je zato drugačija od Fijata, ali da država radi sve da razreši taj sukob.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

17:56

Po čemu se razlikuju Goša i Fijat
(Foto: Thinkstock.com)

"U 'Goši' radimo sve da se spor reši, ali to je privatna firma i u tom smislu treba da budemo obazrivi koliko država može da pomogne", rekla je Brnabić novinarima nakon obilaska radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Ona je kazala da "Vlada Srbije radi sve što je u njenoj moći da proba da razreši taj sukob i to na institucionalan način, preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova".

Brnabić je istakla da je "Goša" drugačija od "Fijata" jer je u pitanju privatna firma.

"'Goša' je privatna firma i dosta drugačija od 'Fijata' u kojem je država delom vlasnik i u tom smislu je trebalo da se umešamo i morali smo", kazala je Brnabić i dodala da od "Fijata" direktno ili indirektno zavisi "oko 10.000 radnih mesta, veliki deo bruto domaćeg proizvoda i veliki broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji".

Komentarišući da li "Goša" podleže sankcijama jer nije isplatila doprinose radnicima i porez državi Brnabić je kazala da "radnicima duguje privatni vlasnik i da to ne može biti pokriveno iz budžeta Srbije".

"Tu postoji problem između radnika i privatnog vlasnika, a ono što je dugovano državi su potraživanja koja smo mi stavili na drugo mesto u odnosu na dugovanja vlasnika i tako se trudimo da rešimo problem i sa privatnim vlasnikom jer su u pitanju radnici Srbije", rekla je premijerka.

Ona je dodala da je "vlasnik 'Goše' rešio sve obaveze prema državi onog trenutka kada je kupio firmu u procesu privatizaciji".

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku.

Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: