Žene na čelu berze i najveće banke u S. Arabiji

Na čelo saudijske berze Tadavul, najveće na Bliskom istoku, i na lidersku poziciju u vodećoj saudijskoj banci imenovane su žene.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

18:49

Žene na čelu berze i najveće banke u S. Arabiji
(Foto: Thinkstock.com)

To pruža nadu da nova strategija vlade u Rijadu, fokusirana na povećanje udela ženske populacije na tršištu rada, daje rezultata, ocenjuje Si-En-Bi-Si.

Saudijska banka Samba Fajnešel Grup objavila je u nedelju da je na poziciju generalne direktorke imenovana Ranija Mahmud Našar sa 20-godišnjim iskustvom rada u bankarstvu, a samo tri dana pre toga mesto predsednice Upravnog odbora saudijske berze Tadavul povereno je Sari Al Suhaimi.

To je prvi put u istoriji te berze da se na čelnoj poziciji nalazi žena.

Žene već obavljaju istaknute dužnosti u pojedinim kompanijama uprkos velikim ograničenjima u zemlji, koja spada među najkonzervativnije u svetu kada je u pitanju odnos prema ženskoj populaciji, navodi američka tv mreža.

Tako Saudijska Arabija jedina u svetu zabranjuje ženama upravljanje motornim vozilima, a na snazi je i sistem koji ženama dopušta školovanje, putovanje i ostale aktivnosti samo ako to odobri muški član porodice.

U poslednje vreme, zemlja je suočena sa padom prihoda od prodaje nafte, zbog čega su se saudijske vlasti odlučile na sveobuhvatne socijalne i ekonomske reforme, uključujući podsticaje ženama da se uključe na tržište rada.

U trećem tromesečju prošle godine, stopa nezaposlenosti među ženama u Saudijskoj Arabiji iznosila je 34,5 posto, u poređenju sa samo 5,7 posto u muškoj populaciji, pokazuju podaci vodeće saudijske investicione i konsultantske kuće Jadwa Investment.

Do 2020. godine, Saudijska Arabija želi da poveća udeo žena na tržištu rada na 28 posto sa prošlogodišnjih 23 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: