Neverovatan ishod: "Njet" Zapadu što duže

Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju pre tri godine uticao je na rast domaće proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2017.

16:17

Neverovatan ishod:
Foto: Getty images

To je istakao zamenik šefa ruskog Ministarstva poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Prema njegovim rečima, "gotovo četiri milijarde dolara iznosi vrednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru takozvane supstitucije uzvoza", prenosi Raša tudej.

To znači da su sir, kobasice i druge proizvode koji su ranije uvoženi, zamenili domaći proiuzvodi, rekao je Gromiko novinarima.

Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije zbog njene navodne uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Raša tudej.

Sve strane su od tada u više navrata proširivale restriktivne mere, uprkos upozorenja zapadnim vladama o štetama koje trpe njihove privrede. Neki političari i kompanije kažu da su se te mere pokazale politički neefikasnim i ekonomski štetnim i za Rusiju i za Evropu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, izjavio nedavno da su recipročne mere Moskve u formi embarga na pojedine zapadne prehrambene proizvode dobre za rusku privredu i da treba da traju "što je duže moguće".

Prema njegovom mišljenju, ta zabrana je i u interesu potrošaca, pošto su im postali dostupni visoko kvalitetni domaći proizvodi po nižim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: