Eksplodirale im akcije, naravno zbog Trampa

Akcije uranijuma izgleda da lete na nuklearni pogon u poslednje vreme, i sve to zahvaljujući Donaldu Trampu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

15:48

Eksplodirale im akcije, naravno zbog Trampa
(Foto: Thinkstock.com)

Investitori se nadaju da će novoizabrani predsednik SAD i njegova administracija više ulagati u nuklearnu energiju.

Global X Uranium ETF (URA), korpa u kojoj je nekoliko uranijumskih akcija, povećala je vrednost za skoro 40 odsto od dana izbora.

Fond je porastao više do 25 odsto samo ove godine, i to uprskos činjenici da su akcije najvećeg rudnika uranijuma u Kanadi Kameka potonule skoro 20 odsto.

Izgleda da onda ovaj optimizam dolazi zbog Trampa.

Direktor kompanije Kameko Tim Gitzel kaže da su se mogle čuti neke ohrabrujuće poruke od Trampovog tima kada je reč o nuklearnoj energiji.

“Verujemo da će on pomoći našoj industriji”, kaže.

Međutim, do sada Tramp nije rekao mnogo u ulaganju u nukelarnu energiju otkako je seo u fotelju. Njegov najznačajniji komentar na tu temu je zapravo tvit:

“SAD moraju da ojačaju i prošire svoje nuklearne kapacitete”.

Cena ovog metala, koji služi za pokretanje nuklearnih reaktora, počela je postepeno da se oporavlja od oštrog pada registrovanog nakon nuklearne katastrofe u japanskoj centrali Fukušimi 2011. godine, pa je tako u ovoj godini porasla, dok su, istovremeno, cene nekih drugih sirovina pale usled prekomernih globalnih zaliha i zabrinutosti u pogledu usporavanja privrednog rasta Kine i poostravanja monetarne politike u SAD.

Izgledi snažne tražnje i strateško nagomilavanje zaliha u američkim postrojenjima pogurali su u 2015. godini spot cenu uranijuma na prosečnih 39 dolara po funti, što je za 18 odsto više u odnosu na 33 dolara iz 2014. godine i najveći godišnji rast cene jednog metala.

Istovremeno, cene nafte su ove godine izgubile 35,0 odsto vrednosti, dok je cena bakra pala za 26 odsto, a zlata za 9,4 odsto.

Cene uranijuma će, prema očekivanjima analitičara, nastaviti da rastu, nakon što su vlade zemalja sveta na prošlomesečnom globalnom klimatskom samitu u Parizu postigle ključni sporazum o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će, kako navodi Rojters, podržati razvoj nuklearne energije, a samim tim i cene uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: