Šojble bez MMF-a - ko bi "popunio rupu"?

Nemačka očekuje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) učestvovati u grčkom spasilačkom programu, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva finansija.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

10:46

Šojble bez MMF-a - ko bi
Foto: Thinkstock

Tako su odbačeni navodi jednog lista da se Berlin sprema za dogovor bez učešća MMF-a, javlja Rojters.

Razmimoilaženja u pogledu reforme radnog zakonodavstva, fiskalnih ciljeva i ublažavanja grčkog duga sprečila su Atinu i njene strane kreditore da zaključe izveštaj o reviziji aktuelnog spasilačkog programa, trećeg od 2010.

MMF kaže da će se pridružiti grčkim kreditorima samo ukoliko to bude poslednji paket finansijske pomoći toj zemlji i ako on obuhvati značajno ublažavanje grčkog duga.

Nemački list "Bild" je objavio da se ministar finansija Volfgang Šojble sprema za nastavak pomoći bez MMF-a, što je opcija koju bi, kako su prošle nedelje rekli grčki zvaničnici, vlada u Atini pozdravila.

Nemački visokotiražni list nije naveo izvor svoje informacije.

Odbacujući navode iz novinskog članka, portparolka Šojbleovog ministarstva je rekla: "Mi i dalje očekujemo učešće MMF-a. Što se nas tiče, to učešće je obećano i potrebno".

Šojble je već prošle nedelje pokrenuo pitanje mogućeg novog programa za Grčku bez MMF-a ukoliko Fond odluči da se povuče, navodi britanska agencija.

Bild je napisao da Šojble smatra da bi Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), spasilački fond evrozone, mogao da "popuni rupu" koja bi nastala izlaskom MMF-a iz tog programa.

Iz ESM-a su odbili da komentarišu informaciju Bilda, koji je takođe objavio da će Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, glasati o modifikovanom programu za Grčku pre septembarskih opštih izbora, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: