Očajni zbog nestašice: Šta ćemo bez jaja?

Bauk ptičjeg gripa nadvio se nad Korejom. Virus H5N6 gotovo je desetkovao tamošnji fond peradi, a cene jaja su skočile i do 50 odsto.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

19:09

Očajni zbog nestašice: Šta ćemo bez jaja?
Foto: Thinkstock

U Koreji su morali da unište 17 odsto pilića i 28 odsto pataka, radi sprečavanja pandemije, što je oko 31 milion ptica, po čemu je Koreja, smatra se, i najviše pogođena zarazom. A bez toliko peradi i količina jaja na tržištu znatno se proredila.

Zbog nestašice je i cena pakovanja od 10 komada jaja astronomski skočila.

Prema Blumbergu, koji navodi izvore iz kineske maloprodaje, ovih dana pakovanje se plaća i 1.551 korejski von, oko jedan i po evro.

Korejci su, inače, veliki jajojedi, prosečni stanovnik "smaže" godišnje oko 250 jaja, što celih, kuvanih, pečenih i u različitim jelima.

Indijci ih pojedu prosečno 63, a prosek u EU je 230 jaja po stanovniku godišnje. Poskupljenje, negde i 50 odsto, udar je i na korejsko ugostiteljstvo, pogotovo na male restorane koji prave jela od jaja.

Njihov specijalitet su pohovane palačinke pajeon, bogate upravo belancetom i žumancetom, s mladim lukom, prelivenim pivom, kakvih ima svud po glavnom gradu Seulu.

"Skok cena jaja će nam ubiti posao, većina jela u mojoj uličnoj radnji sastoji se upravo od njih - palačinke, rezanci...Ne mogu da radim bez jaja", kaže 44-godišnja Kim Kang-ok, dok njena vršnjakinja Jeon Min-jeong u dućanu razgleda kakvo pakovanje da kupi jer više, kaže, ne može da priušti jaja kao do sada. Za četvoročlanu porodicu treba joj ih čak 150 nedeljno.

Građani su zabrinuti i zbog nadolazeće lunarne nove godine 27. januara, pribojavajući se da će da bude "bezjajna".

U pojedinim restoranima dnevno ih se uz ovaj praznik potroši i 1.800, baš na tradicionalne palačinke, pa mnogi strahuju da će biti zakinuti.

"Ovo je prvi put da se borimo s virusom H5N6 koji se izuzetno brzo širi i njegov uticajuoči lunarne nove godine nikad nije bio izraženiji”, kažu oni.

Kako s tim potrošnja jaja raste, očekuje se i novi talas skoka cene zbog tražnje, kaže istraživač s Korejskog instituta.

Kako bi ublažila cenovni udar, vlada u Seulu je uklonila carine na 98.600 tona uvezenih jaja i proizvode od jaja u prvoj polovini godine, iz SAD, Australije i Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: