I to se desilo: Uvode porez na sunce i lep pogled

Portugal će vlasnicima kuća s lepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavili su u Službenom glasniku

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2016.

18:10

I to se desilo: Uvode porez na sunce i lep pogled
(Foto: Thinkstock.com)

Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto, što je već izazivalo gnev udruženja potrošača i vlasnika.

"Sve ukazuje na to da će sledeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo", rekao je predsednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugala Antonio Farijas Markes.

"Odlučno smo protiv tih mera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocenjivati", rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO. S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 evra, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

Povećanje poreske osnovice je uvedeno "na osnovu kriterijuma socijalne pravde", tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije.

"Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: