Trampov tvit koji ih je koštao bogatstvo

Akcionari Boinga odbacili su opasnost od otkazivanja narudžbine predsedničkog aviona nakon reakcija kompanije i Bele kuće.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

08:15

Trampov tvit koji ih je koštao bogatstvo
Foto: Gettyimages

Bela kuća i Boing su, naime, saopštili da cifre koje je izneo novi predsednik Donald Tramp nisu odgovarajuće.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp u utorak je objavio tvit u kojem poziva vladu da otkaže natrudžbinu novog predsedničkog aviona od kompanije Boing jer je previše skup, navodeći cifru od četiri milijarde dolara.

Bela kuća je saopštila da ne zna odakle novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu podatak da novi predsednički avion košta više od četiri milijarde dolara.

Međutim, u momentu kada se tvit pojavio, tokom jutarnje trgovine, akcionarima sigurno nije bilo lako, kada su gledali pad akcije, zbog kojeg su u trenu izgubili oko 550 miliona dolara.

Akcija jednog od najvećih proizvođača aviona na svetu se kasnije oporavila i završila trgovački dan u minusu od 0,1 odsto, ali je pad u jednom momentu bio i ogromnih 1,4 procenata.

Boing je u januaru obezbedio ugovor za izgradnju dva 747-8 džambo džeta koji bi početkom sledeće decenije zamenili predsedničke avione. Iako Pentagon nije zaključio ukupan budžet za to, ranije procene su da će troškovi biti veći od 1,6 milijardi dolara.

Inače, Trampovi komentari dolaze nakon što je izvršni direktor Boinga Denis Muilenburg prikriveno kritikovao u svojoj izjavi trgovinsku politiku Donalda Trampa.

Muilenburg je krajem prošle nedelje upozorio protiv "antiglobalističkog osećanja" propagiranog od strane kandidata pre izbora, a protiv povlačenje iz trgovinskih sporazuma "koji su postavili pravila za međunarodne trgovine decenijama unapred."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: