Tramp: Boing van kontrole, smešno - otkazujte

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao je vladu da otkaže kupovinu novog predsedničkog aviona "Boing", zbog toga što je previše skup.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2016.

17:01

Tramp: Boing van kontrole, smešno - otkazujte
Foto: Getty images

"'Boing' proizvodi novi 747 'Er fors 1' za buduće predsednike, ali mu je cena van svake kontrole - više od četiri milijarde dolara. Otkažite porudžbinu!", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

Nešto kasnije, Tramp je novinarima u Njujorku rekao da je smešno kako "Boing" određuje cene.

"Želimo da 'Boing' zaradi mnogo novca, ali ne toliko", kazao je Tramp, koji će zvanično stupiti na dužnost predsednika SAD 20. januara 2017.

"Boing" za sada nije komentarisao Trampovu izjavu.

"Er fors 1" je jedan od najvidljivijih simbola SAD, primećuje britanska agencija, dok je na vebsajtu kompanije "Boing" navedeno da američki predsednici koriste njene avione od 1943. godine.

Detalji o ukupnoj vrednosti novog ugovora nisu objavljeni, ali je američka avijacija u januaru 2015. saopštila da će "Boingov" 747-8 zameniti dva aviona "Er fors" koja se trenutno koriste za prevoz američkog predsednika.

Američka avijacija je ranije navela i da je za dva nova aviona izdvojila 1,65 milijardi dolara, a sa "Boingom" je u januaru ove godine potpisala prvi ugovor vredan 25,8 miliona dolara.

Avioni 747-8, dugi 73 metara i sa rasponom krila 68 metara, mogu da lete direktno od Vašingtona do Hong Konga, 1.600 kilometara dalje nego sadašnja verzija aviona "Er fors 1".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: