Teniseri mahom "beže" iz Monaka, evo i gde

S milion dolara u Monaku biste mogli da kupite tek petnaestak kvadrata stana, a u Dubaiju i mnogo više od sto.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

15:49

Teniseri mahom
Foto: Thinkstock

Zbog toga veliki broj sportista, od dva poreska raja, bira upravo Dubai.

Monako, mediteranska državica, već je decenijama sinonim za luksuz, ekstravaganciju, ekskluzivu, bogatstvo i životni stil koji mogu da priušte samo oni sa poprilično velikim bankovnim računom.

Pogodna klima, položaj na Francuskoj rivijeri, brojne prilike za zabavu i odmor, tek su jedan privlačni deo monarhije na čijem se čelu već više od sedam vekova nalazi kuća Grimaldi.

Ono što Monako izdvaja od vrlo bliskih francuskih gradova Nice ili Sen Tropea i čini ga posebno privlačnim za izuzetno imućne je njegov legendarni status poreske oaze.

Još od 1969. godine u ovoj državi-gradu ne postoji porez na dohodak. Uz to, i drugi porezi za fizičke osobe mnogo su blaži nego u drugim razvijenim državama. Jedini izuzetak od toga su francuski državljani koji žive u Monaku, a koji, na temelju dogovora s Francuskom, porez na dohodak plaćaju prema francuskim zakonima.

Već decenijama je, stoga, Monako vrlo poželjno mesto za boravak i život van dosega poreskih vlasti. Tamo se nastanjuju slavni glumci, poznati preduzetnici, ne nedostaje ni onih koji su do bogatstva došli sumnjivim putevima, a još jedna grupa ljudi koje se može videti na ulicama Monaka su i uspešni sportisti.

Među poznatijima je, recimo, trenutno najbolji svetski teniser Novak Đoković, koji već godinama živi u Monaku, a po prebivalištu u Monaku poznati su i hrvatski teniseri Goran Ivanišević, Marin Čilić.
Foto: Thinkstock
Upravo su teniseri među sportistima oni koji posebno hrle u Monako. Od pedeset najboljih tenisera prema najnovijoj ATP listi, njih sedam ima prijavljeno prebivalište u Monaku. Među teniserkama, među pedeset najbolje rangiranih na WTA listi, njih pet odnosno deset odsto stanuje u Monaku.

Teniseri naravno, nisu jedini sportisti koji žive u Monaku. Grad je vrlo atraktivan dom za one sportiste koji se bave individualnim sportovima u kojima se često putuje na sve strane sveta. Vrlo poznati stanovnici Monaka su tako i vozači Formule 1, atletičari, igrači golfa i biciklisti. Slična situacija je i van sporta. Osobe koje se bave zanimanjima kojima zarađuju u velikom broju zemalja, poput vrhunskih muzičara i dirigenata, ili manekenki u modnoj industriji, takođe često biraju Monako kao mesto za stanovanje.

Uz poreske razloge, slavni imaju i niz dodatnih podsticaja da se nasele u Monaku. Država je poznata po visokoj sigurnosti, kvalitetu života, kao i po nepostojećoj toleranciji za naporne foto-reportere – popularne paparace. Sve to ima, naravno, i svoju cenu, a u slučaju Monaka to je cena nekretnina.

Monako se već godinama nalazi na samom vrhu svih lista gradova po skupoći nekretnina. Ne konkurišu mu ni Tokio, ni London, ni Njujork, ni Pariz, pa čak ni Dubrovnik. Jedini koji mu se tek poslednjih nekoliko godina malčice približio je Hongkong, ali Monako bez imalo sumnje i dalje ostaje najskuplji grad na svetu za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnina.

I tu se krije mala zamka za sve one koji bi, poput najpoznatijih sportista ili manekenki, poželeli da prijave prebivalište u Monaku. Kako bi se registrovalo prebivalište potrebno je imati dokaz o kupljenoj ili iznajmljenoj nekretnini. A uz to i dokaz o određenoj sumi novca na bankovnom računu.

O kojim svotama se radi? Izveštaj poznate britanske agencije koja se bavi trgovinom nekretninama Knight Frank, a koji se bazira na cenama za visoku klasu nekretnina s kraja prošle godine, pokazuje da u Monaku za milion američkih dolara možete kupiti 17 kvadrata stana.

U toj ceni nekretnina leži i deo razloga zašto se poslednjih nekoliko godina kao strateško prebivalište sportista sve više spominje i drugi grad – Dubai.

Glavni grad jednog od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, baš kao i Monako, nema poreza na dohodak.

Međutim, cene nekretnina su u Dubaiju oko osam do deset puta niže. Za spomenutih milion dolara za koje biste u Monaku mogli da kupite petnaestak kvadrata stana, u Dubaiju možete kupiti i daleko više od sto.

Kao i Monako, možda čak i bolje, jer Monako koristi aerodrom u francuskoj Nici, Dubai je vazdušno vrlo dobro povezan s celim svetom, što je vrlo povoljno za one koji često putuju.

Ako se uzme u obzir da je i cena svakodnevnog života u Dubaiju dosta niža nego što je to u Monaku gde hrana u trgovinama, na primer, košta otprilike kao i u susednoj Francuskoj, onda nije čudo da Dubai polako postaje dovoljno popularan da ga teniseri biraju za mesto stanovanja umesto Monaka.

Tako je, među vodećim svetskim teniserima, u Dubaiju i srpska teniserka Jelena Janković.

Osim kao bitno jeftinije mesto stanovanja Dubai bi se za sportiste mogao pokazati i kao vrlo dobrom investicijom.

Dok cene u Monaku teško da mogu rasti više od tri do pet odsto godišnje, za Dubai je taj potencijal mnogo veći. Iako se Dubai po skupoći nalazi već vrlo visoko među bliskoistočnim gradovima činjenica da cene nekretnina iznose tek trećinu ili četvrtinu cene koju bi imale u nekim drugim velikim svetskim gradovima, govori da još ima sasvim dovoljno mesta za rast.

Drugim rečima, sportisti koji kupe nekretninu u Monaku mogu da računaju na rast njene vrednosti od tek pokojeg postotka u godinu dana, dok je taj potencijal za rast u Dubaiju mnogo viši.

Dubai kao grad na Arapskom poluotoku, očekivano, ne pruža baš sve što i Monako. Ali kao destinacija koja je pre tridesetak godina bila malo više od nekoliko nebodera u pustinji i koja je u međuvremenu izrasla u atraktivno mesto za život, očito i dalje ima mesta za rast kvaliteta života. A ako uz to još ne morate da plaćate poreze, jasno je zašto nekim sportistima 'trening na pesku' može čak biti i privlačan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: