Američki problem vredan 376 mlrd $

Zbog naglog pada cene nafte američke energetske korporacije su se suočile sa ozbiljnim problemima i rizikuju da padnu u novu zamku, piše Biznis insajder.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

19:54

Američki problem vredan 376 mlrd $
Foto: Thinkstock.com

U početku je smanjenje cene „crnog zlata“ dovelo do toga da američke naftne kompanije ne mogu da ispunjavaju svoje dužničke obaveze, a zatim je počela zaraza i kod drugih ekonomija. Međutim, na tome se problem u američkoj ekonomiji ne završava, piše "Biznis insajder“.

"Postoji još jedan dugoročni problem koji se nadvija nad naftnim kompanijama — penzije“, navodi se u članku.

Prema podacima analitičara "Sitigrupa“, između imovine penzionih fondova i penzionih obveznica u američkim korporacijama u 2015. godini je "praznina“ od 376 milijardi dolara što predstavlja ozbiljan problem.

Loša vest za energetski sektor je u tome što među firmama koje ne mogu da izmiruju svoje finansijske obaveze ima najviše kompanija sa društvenim kapitalom, koje poseduju sopstvene penzione fondove.

U "Sitigrupu“ su naveli da svih deset sektora indeksa SiP 500 ne mogu da ispune svoje obaveze, pritom, energetski sektor ima najveći problem. Samo 30 kompanija koje ulaze u SiP 500 su bile u potpunosti sposobne da izmiruju svoje obaveze do kraja 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: