Odobreno: Pivarski div je rođen

Američke antimonopolske vlasti odobrile su belgijsko-brazilskom pivskom gigantu AB InBevu 108 milijardi dolara vredno preuzimanje rivalske pivare SABMiler.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

10:16

Odobreno: Pivarski div je rođen
Foto: Thinkstock

Preuzimanje je odobreno uz određena ograničenja koja se odnose na njihovo poslovanje u SAD-u.

Uslovi pod kojima je odobrena ova akvizicija podrazumevaju već planiranu prodaju SabMilerovog 58-procentnog udela u proizvođaču točenog piva MilerKors u SAD-u pivari Molson Kors, izveštava agencijua Frans pres.

AB InBev takođe mora da proda prava pivskog brenda Miler širom sveta, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

"Ovaj pravni lek koji smo obezbedili pomoći će da se očuva i unapredi tržišna konkurentnost više milijardi dolara vredne američke industrije piva", rekla je Sonja Fafenrot, pomoćnica državnog tužioca u odeljenju Ministarstva pravde za zaštitu tržišne konkurencije.

AB InBev i MilerKors imaju oko 70 odsto udela u prodaji piva u SAD-u, a na nekim tržištima njihovo tržišno učešće iznosi čak i više od 90 odsto.

Odobrenje u SAD-u usledilo je nakon što su antimonopolski regulatori Evropske unije dali "zeleno svetlo" za ovu akiziciju pod uslovom da AB InBev proda većinu SabMilerovog evropskog poslovanja.

AB InBev - koji proizvodi marke piva Badvajzer, Korona i Stela Artoa, dogovorio je prošlog novembra kupovinu SabMilera koji je, između ostalog, vlasnik pivskih brendova Fosters, Grolš i Peroni.

Očekuje se da će ovaj sporazum poboljšati perspektive AB InBeva na tržištima u razvoju u Africi i Kini, gde SabMilerovo mešovito preduzeće proizvodi pivo Snou - koje je po obimu najprodavanija pivska marka u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: