Ozbiljno je - ako ode, Britanija vuče i...

Izlazak Velike Britanije iz EU izazvao bi recesiju ne samo u toj zemlji, već i u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, pokazala je nova studija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

09:28

Ozbiljno je - ako ode, Britanija vuče i...
Foto: Thinkstock

Posledice Bregzita najteže bi pogodile Belgiju, Holandiju i Irsku, ali i Nemačku, Francusku i SAD, navodi se u studiji kompanije za kreditno osiguranje Eler hermes (Euler Hermes).

Belgija, Holandija i Irska trpele bi značajne posledice po izvoz i investicije u Veliku Britaniju, a likvidnost njihovih kompanija opala bi za 1,5 do 2,5 odsto.

S druge strane, Nemačka bi izgubila 8,9 milijardi evra prihoda od izvoza, od čega oko 2,6 milijardi u automobilskom sektoru, navedeno je u studiji.

Prema proceni eksperata kompanije Eler hermes, gubici Francuske dostigli bi sumu od 3,2 milijarde evra, naročito u oblasti izvoza hemijskih proizvoda, mašina i poljoprivrednih proizvoda.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je u Berlinu da će Bregzit izazvati značajnu privrednu štetu u Nemačkoj i celoj Evropi, ali da će najteže posledice trpeti upravo Velika Britanija.

Glavni ekonomista kompanije Uiler herme Ludovik Subran tvrdi da će Velika Britanija u slučaju napuštanja EU "sigurno ući u recesiju 2019. godine" zbog pada bruto domaćeg proizvoda i devalvacije funte sterlinga, kao i zbog pada marže njenih kompanija.

"Velikoj Britaniji trebalo bi u tom slučaju najmanje 10 godina da se oporavi, a sporazum o slobodnoj trgovini sa EU ne bi bio od velike koristi zbog porasta troškova finansiranja, pada investicija i izvoza", naveo je Subran.

Građani Velike Britanije odlučiće 23. juna na referendumu da li će njihova zemlja ostati članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: