U Srbiji otvara rudnik, u svetu množi minus

Druga po veličini svetska rudarska kompanija Rio Tinto zabeležila je lani gubitak zbog oštrog pada cena sirovina.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

14:40

U Srbiji otvara rudnik, u svetu množi minus
(Foto: Thinkstock.com)

Poslovodstvo kompanije najavilo je dalje smanjenje troškova. Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, Rio Tinto je u prošloj godini poslovao sa neto gubitkom od 866 miliona dolara, što je među ostalim, posledica otpisa imovine u visini 1,8 milijardi dolara u vezi sa projektom vađenja gvozdene rude u Gvineji.

Zbog niskih cena gvozdene rude, bakra i aluminijuma, operativna dobit kompanije lani je pala 51 odsto, na 4,45 milijardi dolara.

Rudarske su kompanije pod pritiskom rejting agencije koje od njih traže da smanje troškove, uključujući isplate dividendi, kako bi prebrodili najgore tržišne uslove u protekle dve decenije.

Izvršni direktor Rio Tinta Sam Valš ističe kako privredno pogoršanje stvara nesigurnost na tržištu, pa je najavio dalje smanjenje troškova poslovanja.

"Pokrećemo novu rundu mera za smanjenje operativnih troškova za daljih milijardu dolara u 2016. i isto toliko iduće godine", poručio je Valš.

Rio Tinto je, inače, u boljoj poziciji u odnosu na njegove konkurente, kao što su BHP Biliton i Anglo American, jer je znatno smanjio dugove u protekle tri godine.

Ova rudarska kompanija uključila se u potragu za novim ležištima plemenitih metala na planini Crni vrh. Prema saznanjima Večernjih novosti, kanadska kompanija "Reservoar minerals" (REV), koja u kooperaciji sa "Friportom" radi na istraživanju okoline Bora u rejonu Čukaru Peki, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica. Posle prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o formiranju zajedničke firme sa "Rio Tintom", koji će u "overu" potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: