Jelen pred Kongresom: Kamate još "na ledu"

Šefica američke centralne banke Dženet Jelen kaže da se privreda SAD suočava s globalnim pretnjama koje bi mogle da ometu rast.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

15:14

Jelen pred Kongresom: Kamate još
(Foto: Beta/AP)

Te pretnje bi mogle da primoraju Federalne rezerve da uspore planirano podizanje referentne kamatne stope.

U polugodišnjem izveštaju Kongresu SAD, Jelen je kao izazove navela zabrinutost zbog slabljenja kineske valute i usporavanja rasta kineske privrede zbog čega su berze širom sveta u previranju.

Federalne rezerve očekuju postepeno podizanje referentne kamatne stope, ali ne sada, rekla je Jelen, dodajući da će to biti sporije "ako privreda razočara".

Jelen je rekla da je moguće da se pokaže da su nedavne ekonomske slabosti samo privremene, što bi omogućilo brži privredni rasti i veću inflaciju nego što Fed očekuje. U tom slučaju podizanje referentne kamate će biti brže nego što se sada očekuje, dodala je ona.

U svojoj dosad najopširnijoj izjavi o situaciji u Kini, Jelen je navela da različiti ekonomski pokazatelji ne sugerišu da je druga najveća privreda sveta u oštrom padu, ali je dodala da je nedavno slabljenje juana pojačalo zabrinutost za perspektive kineske privede.

Jelen je rekla da su nagli pad na američkim berzama, povečanje kamatnih stopa za rizičnije kompanije i dalje jačanje dolara doprineli finansijskim prilikama koje "manje podržavaju rast".

"Ta događanja, ako se pokažu trajnim, mogla bi imati uticaj na perspektive privredne aktivnosti i tržište rada, mada pad u dugoročnim kamatnim stopama i cenama nafte mogu to donekle kompenzovati", rekla je ona.

Jelen je rekla da je inflacija ispod cilja od nešto ispod dva odsto, posebno zbog pada cena nafte i jačanja dolara, ali je dodala da Federalne rezerve očekuju da će pad energenata i jačanje dolara prestati za nekoliko meseci.

Otkada su Federalne rezerve u decembru povećale referentnu kamatnu stopu s rekordno niskog nivoa, privreda SAD je imala nekoliko negativnih pokazatelja, dok su berze imale velike padove. Ekonomisti su očekivali da će prvo podizanje referentnih kamatnih stopa ove godine biti u martu. Sada se veuje da će umesto četiri povečanja od 0,25 odsto, ove godine biti dva, s prvim najranije u junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: