Rusija zavrnula gas Ukrajini, odsečena i Evropa?

Ruski gasni gigant Gasprom obustavio je isporuke gasa Ukrajini, jer Kijev nije platio avans, saopštila je ta kompanija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

08:37

Default images
Foto: Thinkstock

"Gasprom obustavlja isporuke gasa Ukrajini dok ne uplati novi avans", izjavio je direktor Gasproma, Aleksej Miler, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

"Odbijanje Ukrajine da kupi ruski gas dovodi u pitanje i tranzit gasa do Evrope preko Ukrajine i snabdevanje potrošača u Ukrajini", izjavio Miler.

Rusija je prekinula isporuku gasa Ukrajini manje od dva meseca nakon što su dve zemlje potpisale sporazum pod pokroviteljstvom Evropske unije, kojim se osigurava snabdevanje do marta.

Šef Gasproma je kazao da je Ukrajina u protekla dva meseca kupovala gas kako bi ga uskladištila za zimu ali i dodao da joj to neće biti diviljno za celu zimu.

Gasne razmirice dve zemlje već su dovodile do prekida snabdevanja, a ono iz 2009. godine dovelo je do ozbiljnog poremećaja isporuke evropskim zemljama u sred zime.

Temperature u Ukrajini, gde se većina domova oslanja na centralno grejanje na gas, od jutros su ispod nule.

Početkom oktobra, zvanični Kijev platio je Gaspormu avans u iznosu od 234 miliona dolara, od obećanih 500 miliona dolara.

U sklopu dogovora, Rusija je snizila cenu gasa Ukrajini na nivo koji važi i za sve ostale njene susede, sa 251 dolara za 1.000 kubnih metara na 230 dolara.

Ruska aneksija Krima od Ukrajine u martu prošle godine i njihova podrška pobunjenicima na istoku pogoršali su odnose dve zemlje. Ukrajina od tada pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa, kupujući ga od evropskih zemalja koje su ga prethodno kupile od Rusije po nižoj ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: