EU članice ne slede SAD, snažno protiv GMO

Devetnaest od 28 članica Evropske unije traži da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih useva američke kompanije Monsanto, koje je dozvoljeno u EU.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

18:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema zakonu donetom u martu, svaka pojedinačna članica EU ima pravo da traži izuzeće od uzgoja GMO, saopštila je Evropska komisija, prenosi Rojters.

Uprkos rasprostranjenom uzgoju GMO na američkom kontinentu i u Aziji, javnost i udruženja za zaštitu životne sredine u Evropi snažno se protive tome, izražavajući zabrinutost u pogledu uticaja GMO na biodiverzitet.

Portparol EK Enriko Brivio potvrdio je u nedelju da je Komisija do 3. oktobra, kada je istekao rok, primila 19 zahteva za izuzeće od uzgoja GMO od kojih se neki odnose na teritoriju cele zemlje,a neki na neke delove. Ti zahtevi se odnose na zabranu uzgoja kukuruza kompanije Monsanto "MON 810", jedinog GMO komercijalnog useva uzgajanog u EU.

Među 19 članica koje se protive GMO su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: