Rusi ne praštaju dug - Kijev pred bankrotom

Ukrajinska vlada će proglasiti bankrot ako parlament odbije predlog kreditora za restrukturiranje ino duga, kaže ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

11:24

Default images
Foto: Thinkstock

U intervjuu za ukrajinski portal "Apostrof", Jaresko je rekla da će biti proglašen bankrot, ukoliko skupština ne podrži predlog o restrukturiranju duga koji će do kraja ove nedelje biti dostavljen poslanicima, prenosi Raša tudej.

Ona je, takođe, izrazila uverenje da Ukrajina neće dobiti povoljnije uslove od onih koje joj trenutno nude međunarodni kreditori.

"Uverena sam da nema boljih uslova. Nemamo vremena. Moramo platiti ili proglasiti bankrot", naglasila je Jaresko.

Zvanični Kijev je saopštio i da je slične uslove ponudio Moskvi, u čijem posedu su ukrajinske obveznice vredne tri milijarde dolara sa rokom dospeća u decembru ove godine, ali je ruski ministar finansija Anton Siluanov prošle nedelje ponovio da Rusija neće učestvovati u restrukturiranju.

Prošlog četvrtka, Ukrajina i njeni kreditori su dogovorili 20-procentni otpis ukrajinskog državnog duga koji iznosi 18 milijardi dolara po osnovu evroobveznica i odlaganje plaćanje duga za četiri godine.

Kako podseća Raša tudej, zvanični Kijev je u razgovorima, koji sa kreditorima traju od marta, tražio otpis 40 odsto duga i u više navrata je upozoravao na mogućnost uvodjenja moratorijuma na plaćanje spoljnog duga, ako kreditori ne pristanu na restrukturiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: