Izolovali Rusiju, ali će sa Kinom teško

Pre četiri godine Blumberg je napravio istraživanje u kom su gotovo svi ispitanici predvideli da će se Kina suočiti s finansijskom krizom u narednih pet godina.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

15:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tada su analitičari i ulagači predvideli da će kriza imati posledice za celi svet.

To se i događa, poslednja dva meseca na svetskim tržištima vlada neizvesnost i neprestana korekcija, ali niko još sa sigurnošću ne može da tvrdi kolike će posledice za svetsku privredu imati promenjen smer vođenja kineske ekonomije.

Poslednji meseci dali su do znanja da će opreza i dalje biti, jer svaki potez kineske vlade utiče na svet.

Kineska vlada planira ove godine privredni rast od oko sedam odsto, što je puno manje u odnosu na godine pre.

“Svetska ekonomija mora da pleše zajedno sa kineskom. Amerika i Evropa su uspešno izolovale Rusiju, ali Kinu će teško izolovati jer im je Kina važno izvozno tržište za kapitalne proizvode (automobili, tehnologija), ali i za sirovine”, objašnjava Ante Žigman iz Komisje za fiskalnu politiku u Hrvatskoj.

“Svaka promena kineske politike sigurno će se razmatrati pod posebnom lupom jer je njen apetit za sirovinama i energijom trenutno najveći u industrijskom svetu”, kometariše Žigman.

Kina kupuje osminu svetskih potreba za naftom, polovinu iskopanih sirovina metala, trećinu svetske proizvodnje pamuka, četvrtinu proizvodnje zlata. Koliko je Kina duboko integrisana u svetsko tržište energenata i sirovina najbolje pokazuje pad cene nafte i zatim nagli rast od 10 odsto u jednom danu na najmanji signal da se kineska ekonomija vraća na putanju ekonomskog rasta.

Kupovna moć i potrebe Kine za sirovinama toliko su velike da je njen uticaj na globalno kretanje cena neizbežan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: